Vím, že tu pan Jarda nabízí nepražené kakaové boby a nepražené kakao. Zřejmě od firmy Lifefood, což je pro mě velmi důvěryhodná firma, neb za ní stojí lidé, co to dělají z přesvědčení.
Kakaové boby mi nechutnají, ale nepražené kakao si sama občas kupuji a během psaní tohoto příspěvku jsem vypila 2 hrníčky kakaa
.
Přesto chci pro úplnost informací a možnou diskuzi uvést i opačné názory.
http://www.living-foods.com/articles/toxiccacao.htmlPro anglicky nečtoucí ve zkratce: Paulovi ve 20 letech diagnostikovali zánětlivé onemocnění střev (Crohna nebo ulcerozní kolitidu). Pátral (jako asi my všichni zde) jak si pomoci a navzdory tomu, že ho doktoři varovali, že mu syrová strava uškodí, tak přešel na vitariánství a jeho zdraví se rychle lepšilo. Začal psát knížky o zdraví, přednášet a učit lidi jak jíst a žít jednoduše.
Uvádím to jen tak pro vaši představu, čí je to názor.
No a tenhle Paul tvrdí, že kakao, i ve své syrové formě, je nebezpečné a lidé by to měli vědět.
Jeho přítel Jeremy byl první z rawfoodistů, kdo se začal zabývat kakaem. Ohromilo ho, začal ho doporučovat jako náhražku běžného kakaa a kávy a dokonce ho začal prodávat. Ale po čase začal zjišťovat, že se vitariáni kolem něj po kakau necítí dobře. Jeho zjištění:
- žádné zvíře v přírodě nejí kakao
- pokud by ho nějaké zvíře jedlo, zkrátí mu kakao život, nebo ho rovnou zabije
- domorodci, kteří jedli kakao, jedli pouze plod (obsahuje všechny dobré látky, ale neobsahuje ty špatné) a kakové semeno používali pouze jako přídavek do psychedelických nápojů.
-domorodci to tedy nejedli jako jídlo nebo doplněk stravy, ale užívali ho pouze pro posvátné účely.
- kakao je jedna z nejvíce návykových látek.
- kakao je super toxické pro játra
- stimuluje a dráždí ledviny a nadledvinky, což může způsobovat nespavost, noční můry, náměsíčnost, třes a extrémní nabuzenost.
- je extrémně zanášející kvuli toxinům v tucích, které obsahuje. Plus ty tukové řetězce jsou vysoce komplexní a proto je potřeba mnoho námahy na jejich rozložení.
- Výsledek dlouhodobého užívání je vysoká úroveň jaterní a krevní toxicity a může způsobovat extrémní změn nálad, výbuchy hněvu, násilí, depresi a závratě.
- V některých případech dlouhodobého užívání se vyskytla závislost, sexuální dysfunkce, "lack of reasoning" - nevím,c o přesně tím myslí, jde o nějaký nedostatek co se rozhodování/úsudku týče, a snížená vůle.
- Mega dávka 40ti a více bobů působí jako halucinogen a způsobuje účinky jako LSD a hašiš.
Podle jeho zjišťování se zdá, že lidé, užívající vařený kakaový prášek, mají méně toxických účinků než ti, co užívají celé pražené boby a mnohem mnohem méně než ti, co užívají celé syrové kakaové boby.
Sice je spousta lidí, co kakao konzumují a považují za superpotravinu, ale on si myslí, že jsou na kakau závislí. Nezná nikoho, kdo by ho dlouhodobě jedl a neměl toxické účinky. Velmi podobnou závislost mají lidé na vařeném jídle a odmítají uznat, že jim škodí.
Pak článek ještě pokračuje méně důležitými informacemi o tom, jak mu jde o zdraví lidí a proto je varuje atd..
Je jasné, že tenhle Paul je docela extrémista. Přesto ale na tom, co říká, může být něco pravdivého.
Tak to nedovedu posoudit, já osobně jsem se setkal vždy s problémy u lidí užívajících pražené kakao, ale u toho syrového jsem problém nikdy nezaznamenal. Ovšem nemám nijak rozsáhlé zkušenosti, tento problém jsem nikdy cíleně nesledoval a trochu pravdy je asi na všem, čili se na to trochu zaměřím a pokud něco zjistím, tak dám vědět.