Jarda píše:
Tak sakul vám to píše dobře, zde se můj názor trochu liší od oficielních verzí, ale i ten stav který vykazujete není moc na závadu, nicméně trochu kyselinotvorných jídel by asi neuškodilo, protože tento stav může z dlouhodobého hlediska vyvolat zánětlivé procesy v močových cestách.
Hezký den,
právě čtu knihu PH zázrak od Roberta Younga a jde zde několik věcí, které bych rád konzultoval. Young zmiňuje níže uvedené potraviny, které je třeba důsledně vynechat z jídelníčku. Někde se však názor Younga a Váš může rozcházet Rád bych znal Jardo Váš komentář:
Ovoce a šťávy -obsahují vysoké procentu cukru, který krmí mikroformy, které jej proměňují na alkohol (o vlivu přírodního cukru na kvasinky zde na zdraviaz bylo hodně napsáno). Dále uvádí: Při zrání ovoce se polysacharidy v procesu kvašení štěpí na menší molekuly cukrů, které jsou sladší a ty pak působením kvasinek kvasí a ovoce se mění v podstatě na alkohol a plísně - vlastně hnilobu. Ovocné šťávy jsou ještě horší, protože cukry v nich jsou koncentrovanější a vláknina nikde.
Potud Young, který nakonec připouští konzumaci citrónů, limet, grepů, rajčat a avokáda (poslední dvě však řadí do zeleniny ??). Ostatní je nutné vynechat, nebo zařadit sezonní ovoce zcela vyjímečně.
Jiný autor, Kurt Tepperwein však doporučuje ovoce snídat, stejně jako Vy
Pivovarské kvasnice (u nás pangamin) - výrazný zdoj mikroforem, zvýšují množství mytotoxinů v těle a Young vyjmenovává řadu nemocí, které způsobují - tedy vynechat úplně (Jardo často pangamin doporučujete, i když myslím že jsem zaznamenal že jste psal, že může krmit kvasinky)
Houby - obsahují mytotoxiny a jsou velkým zdrojem kyselin. Neexistuje podle něj "jedlá" houba a je třeba je vynechat z jídelníčku úplně (Jardo Vy doporučujete syrovou hlívu, i když houby jako celek ne)
Sladkovodní řasy - poškozují játra a nerv. soustavu, vyrůstají často v toxických jezírcích, tedy zcela vynechat(na zdraviaz jsou doporučované především mořské řasy, avšak sladkovodní chlorela je hodnocena kladně)
Kukuřice - obsahuje 25 písní a hub, z nichž několik je karcinogenních. Jardo Vy myslím zmiňujete kukuřici jako ne ideální potravinu, ale občas vhodnou k zařazení. Young se zmiňuje i i zaplísnění arašídů, kde se naprosto shodnete.
Brambory - obsahují v podstatě hromadu cukrů takže krmí kvasinky, navíc déle skladované jsou toxické (zcela vynechat). Vy jste se několikrát psal,že brambory jsou problematickou potravinou kvůli polysacharidům, nicméně pečené jsou občasně v pořádku. Zde ještě srovnání s K. Tepperweinem, který brambory naopak vynáší do nebes, doporučuje jejich každodenní konzumaci - ať již vařené nebo syrové.
Víno (i to červené) - krmí kvasinky, je plné písní, je to alkohol který sám o sobě je škodlivý (Vy doporučujete jednodruhové suché červené - příležitostně)
Na druhou stranu zmiňuje
sóju jako vysoce hodnotnou potravinu, kterou je nutné v mnoha modifikacích začlenit do stravy (klíčky tofu, boby ...). Pro Vás je to potravina, které je nutné se vyvarovat.
U ostatních potravin jako jsou mléč. výrobky, maso, sůl apod. je naprostá shoda.
Děkuji za odpověď