Jaroslave prosím Vás, včera jsem zažil nepříjemnou zkušenost. Začla mi téct krev z nosu a nedařilo se mi krvácení zastavit něco přes hodinu! To už je hodně dlouho a u mne naprosto, naprosto nezvyklé. Začal jsem se obávat, že dělám ve stravě nějakou chybu a mám tedy zhoršenou srážlivost krve, asi. Kdysi jsem kdesi četl, že člověk i může vnitřně vykrvácet, když má moc řídkou krev. Nechci dělat rozruch, ale radši se zeptám
Pokud se nepletu, srážlivost hodně ovlivňuje dostatek vitamínu K, ale jako celkem ucházející vitarián (sem tam prohřešek) bych ho neměl mít na té ovo-zeleninové stravě nedostatek...
Odhaduji, že abyste řekl úsudek, budete potřebovat nějaké vstupní údaje, tak napíši, co mne napadá jako podstatné. 43 let, 186 cm, 74 kg, sedavé zaměstnání, rekreačně denně sportuji. No a to asi nejpodstatnější - moje typická strava... snad na nic nezapomenu... ráno jen co vstanu dávám půllitr filtrované vody. Asi po hodině snídaně: litr až litr a půl čerstvé šťávy (mrkev+jablko nebo z citrusových plodů) nebo místo toho takhle v létě hromada vodního melounu, pak během dopoledne 1-1,5 litru filtrované vody (zatím jen filtruji vodovodní, ale plánuji zavést osmózu), na chuť cca 30 nebo i 50 g sezamového neloupaného semínka, občas pozobu dýňové či tykvové semínko. Oběd: denně si čerstvě chystám ovocný salát popsaný jako
"Snídaně" ve Vašem článku
"Příklad denního jídelníčku". Odpoledne zpravidla zapomínám pít, takže piji jen půl až litr vody (ale za dopoledne vypito min. 2 litry, takže to ujde). Večeře: pokud nezapomenu, dám si prvně doušek konopného oleje, protože mi chutná. Pak domácí šopský salát = okurka, rajčata, papriky, brokolice nebo květák, cibule, přidám olivový olej a 3 stroužky česneku. Máme-li zrovna naklíčeno, přidám klíčené mungo. Pokud nezapomenu, přidám čerstvě namleté lněné nebo slunečnicové semínko. Před spaním opět půllitr filtrované vody.
Odpoledne a navečer mne někdy honí chutě, takže pár zrn nepraženého kakaa (Lifefood), pár sušených oliv (Lifefood), pár sušených datlí (Lifefood), výjimečně (když cítím potřebu sníst něco "hutného") dva tři plátky celozrnného či grahamového pečiva (sem tam kousek másla, posypu konopným neloupaným semínkem, ale vždy se zeleninou), tady by mne zajímalo, čím chuť na něco "hutného" zahánět vitariánsky, ať skoncuju se závislostí na pečivu); taky si rád namelu jeden dva (makové) mlýnky sezamového neloupaného semínka, smíchám se sirupem (vyberu javorový nebo jakon nebo agave), to je dobrotka. Nebo čokoláda (Lifefood). Sem tam jedno pivko (nepasterované nefiltrované samozřejmě, když už).
Dneska hledám, jak si pomoci, našel jsem ve Walkerovi, že vitamín K vyrábějí játra... což mi připomíná možná důležitý fakt, že játra mne lehce, maloučko pobolívají asi týden! Jestli jsou teda takhle vpravo dole na boku břicha trochu vzadu (někde tam jsou játra a ledviny, ne?). Anebo jím hodně něčeho, co krev dělá řídkou? Anebo mi chybí něco, co tělo potřebuje ke vstřebávání vitamínu K...
Jaroslave prosím Vás o názor na můj jídelníček a aktuálně na srážlivost krve. Děkuji moc!