Host píše:
Zajímá mě jak během posilování přibrat trochu svalové hmoty díky přijmu kvalitních bílkovin respektive co nejkomplexnějšího spektra aminokyselin, ale přitom do sebe necpat sajrajty. Konzumní luštěniny jsou kyselinotvorné tak mě zajímá co sója? Profi kulturisté a sportovci často sójové maso používají jako hlavní zdroj proteinů...
Díky za info
Aj u sóje platí, všetkého s mierou. Čím viac bude sója a nielen sója priemyselne upravovaná, tým, jej hodnota klesá. Ja som zobrala zo všetkých sójových priemyselne spracovaných výrobkov na milosť iba sójový syr tofu a to len prírodný a bio. Nič iné, žiadne tzv. jogurty, sojanézy a iné blbosti. Potom už len sóju ako takú varenú ako fazuľu aj to len občas a najviac ju jem v podobe živých klíčkov a výhonkov. Dávam pozor, aby surovina nebola geneticky modifikovaná sója.
Okrem tohto som stiahla do celku zopár info z múdrych knižiek na úvod, ostatné si jednoducho vygúgliš:
SOJA
- obsahuje cca 40 percent bielkovin podobneho zlozenia ake maju bielkoviny najkvalitnejsieho mäsa.
-Ma vysoky obsah vitaminov skupiny B,vitamin E,12-28 percent rastlinnych tukov/z toho je cca 60 percentny podiel nenasytenych mastnych kyselin,z ktorych je cca 1,7 percent lecitinu/.
-vsetky tieto latky chrania organizmus pred nasledkami zvysujucich sa neuropsychickych zatazi;pred srdcovo-cievnymi ochoreniami;pred arteriosklerozou....
-okrem toho soja obsahuje draslik,fosfor a horcik;
2x viac vapnika ako je v mlieku;2x viac zeleza ako je v hovädzej peceni a 6x viac zeleza ako je v spenate!!!
-vyznam ma aj podiel vlakniny/3-5,8percent/,tato dobre posobi na cinnost traviacej sustavy a chrani nas pred rakovinami hrubeho creva a pod.
-soja je zasadotvorna-cize neprekysluje organizmus
-znizuje hladinu zleho cholesterolu
-1 kg soje ma bilkovinovu hodnotu priblizne ako 2 kg mäsa alebo ako 2,5 kg syra alebo ako 55 kg vajec
-ma dieteticke vlastnosti,preto jej hovorime aj rastlinne mäso,rastlina buducnosti,antiskleroticka rastlina.....
-mnohi ju povazuju za najuplnejsiu a najvyzivnejsiu rastlinnu potravinu
môj nazor:
kdesi som číitala, že soja je nezdravá a umelo vytvorená a pod.-nesúhlasim s tým,
-pravdou je, že obsahuje aj hormóny, ktoré pri prílišnom konzumovaní soje možno môžu ovplyvnit trochu cyklus ženy, ale to je aj pri mrkve-skúste jesť tak kilo mrkvy denne asi týždeň a uvidite, ako sa cyklus omešká.....teda? -všetko s mierou:), že?