peta píše:
Dobrý den, Jardo,
je mi 43, mám něco podobného jako Karel, na gastru mi před 14 měsíci stanovili diagnozu chronický zánět žaludku, tvoří se mi v něm jezírka žluči, sliznice je pruhovaná, 2x mi odstraňovali polypy, ale Helicobacter Pyroli tam nemám. Přes rok tedy denně užívám Controloc - lék proti překyselení žaludku, ale zlepšení se stále nedostavuje. Nemohu vůbec kyselé, tzn. ani pomerančovou a grepovou šťávu, kterou jsem pila každý den téměř 15 let (na lačno a bohužel neředěnou - snad toto není důvod mého chron. zánětu), zkusila jsem ji teď během tohoto roku 2x a pokaždé jsem měla bolesti v žaludku. Moji známí mi říkají, že jsem si konečně tím svým grepem "vypálila díra do žaludku". Já to spíš vidím na ranní stres. Z užívání léku nejsem ani trochu nadšená a chci to řešit jinak. Byl by pro mne výplach žaludku vhodný?
Děkuji za odpověď - Petra
Jak sama vidíte, řešit překyselení neutralizací kyselin je nesmysl, ale velice dobře se z něho žije výrobcům "léčiv" na potlačení překyselení. Celé je to tak neuvěřitelně nelogické, že mě mnoho let udivuje, kde mají lidé mozek, když to polykají. Šťávou z citrusů jste nic pokazit nemohla, za to vždy můžou tvůrci kyselin, jako maso, mléko a mouka. Vždy to berte jako celý soubor "potravin", vyrobený z uvedené suroviny. Stres je také velice silný faktor a zvládnout ho znamená mít čistá střeva. Výplachem dle mého názoru nic nezkazíte, spíše můžete získat, ale patrně by bylo potřeba více změn ve Vašem současném stravování i ve vnitřní hygieně Vašeho organizmu. Vyzkoušejte jeden postup, který Vám snad umožní prášky nebrat. Po většinu dne pijte melounovou šťávu, což je zelenina a většina lidí to ani netuší, lisujte si šťávu z celého plodu, včetně kůry, případně pijte jiné zeleninové šťávy a ráno i po večeři si vezmete Lepicol, podle návodu na výrobku. Musím Vám říct, že pokud si pacienta nemám možnost vyšetřit, tak radím na základě letitých zkušeností, ale neomylný určitě nejsem. Navození ztracené rovnováhy, znamená pochopení a dodržování více souvislostí, nezbytně nutných k udržení jak stabilní váhy, tak zdraví. V tomto Vám samozřejmě mohu být nápomocen a formou osobní konzultace Vás seznámit se vším, co je třeba dodržovat, pro zachování stálého zdraví. V případě zájmu o schůzku, mi zavolejte na telefon uvedený na stránkách vpravo, pod mojí fotografií a domluvíme se na termínu schůzky.