slunce píše:
Zsdravím dá se ta to koupele-epsomská sůl, himálajská sůl a jedlá soda, vše stejným dílem a 90 ml směsi jak zde píšete použít i u ekzematiku?? Momentální můj stav kůže ¨hodně suchá a bolavé rozškrábaná místa nejvíc od kolen dolů. Asi to bude štípat jak koupání v moři ne?dá se to vydržet né? a jak často? nebo jiné složení koupele? nějaké bylinky?děkuji p.Jardo za všeny Vaše odpovědi a rady .
To co píšete je pro ekzematika důležitá otázka a má dvě strany mince. Ona koupel slušně vytahuje kyseliny z těla a dodává zásadité látky, což celkově tělo a ekzému prospívá (mě zvýší ph o cca jeden stupeň na celý den). Na druhou stranu v koupeli je nutné ležet dlouho a měla by pro větší účnnost být horká a to pro akutní ekzém není vůbec dobrý nápad, což si sama můžete vyzkoušet.
Osobně bych koupel aplikoval při zklidněném stavu kůže anebo kratší dobu a s nižší teplotou (a pokud možno vyšší zásaditostí koupele, aby se za kratší dobu zvýšil účinek).
Stejný problém je i s koupelemi z mms, které jsou maximálně prospěšné, ale dlouhé povalování ve vaně a i samotné mms může kůži dráždit. Zde ovšem je možné koupel zkrátit a dát ji v chladné vodě. Případně naředěným mms kůži potřít a poté opláchnout (nezkoušel jsem, ale zdá s emi to jako možnost).
Mě se obecně jakékoli koupele či mazání na tělo ukázaalo jako v podstatě neefektivní a proto používám jen studenou sprchu, která dokáže zklidnit svědící kůži a nemá negativní efekt. Pokud koupele, tak v chladné době a kratší délku (do 20 minut).
Dobrou reputaci má i koupel z dubové kůry, ale ani s tou já nemám výsledky, nicméně na rozškrábanou kůži by mohla pomoci, jelikož má antiseptický a svíravý účinek. Nutno ji však opakovat, jedna samotná nepomůže.