Evira píše:
Dobrý den, pane Jardo. Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně léčby akné u mé 21 leté dcery. Tímto problémem trpí již 7 let a v určitém období jsme vystřídali několik lékařů, spoustu mastiček, antibiotik, laserů ..atd., nakonec i léku s isotretinoinem. Vše s nepřesvědčivými výsledky, vyjma isotretinoinu. Samozřejmě na můj dotaz ohledně stravy, vitamínů, mi vždy bylo odpovězeno neurčitě, že strava vliv nemá. Naštěstí jsem před rokem narazila na Vaše úžasné stránky a byla jsem "osvícena", za což Vám opravdu vřelé díky, vážím si Vašich rad zde na fóru. U sebe jsem se změnou stravování a očistami začala ihned, po negativních reakcích své rodiny se mi postupně, po delší době podařilo přesvědčit alespoň dceru. Vzdala se všech produktů z mouky, cukru, mléka, (vyjma tvarohu a občas tvrdého sýra), vařeného jídla, samozřejmě uzenin... atd. Dá se říci, její strava se skládá z ovocných a zeleninových šťáv, ovoce, zeleniny, oříšků, občas vařené jáhly, naklíčené luštěniny, lehce dušená zelenina - hlavně kukuřice (nevím jestli není problematická), maso 2x do měsíce s hromadou zeleniny, občas vajíčka, tuky - kokosový olej, panenský řepkový olej (omega 3, protože sirnou patlanici nechce). Vím, že problém kůže se dá hledat ve střevě a protože ke klystýru jí zatím nepřesvědčím, zakoupila jsem Sanogel, také zelený jíl vnitřně i vně. Dále začala doplňovat hořčík, lactobacily, vitamíny C, E, A+D, B2, zinek. K mé obrovské radosti se akné do měsíce zredukovalo a nově se netvořilo (výsledky srovnatelné s léčbou isotretininem, ovšem bez hrůzostrašných vedlejších účinků!!!!!). Už jsem pomalu začala věřit, že máme vyhráno....Jenže po možná tak 5ti měsících se začalo akné znovu postupně objevovat, naštěstí ne v tak masivním rozsahu. Myslím že to chce pravidelně čistit střevo, tak jsem opět zakoupila Sanogel. Mezitím si dcera vytestovala kvasinku (3x po sobě) NEGATIVNÍ, dále jód - 3x náměr po ránu 36,6. Takže moje pátrání pokračovalo směrem k parazitům, nebo "kokům",... Všimla jsem si totiž, že vždy ve zkouškovém období jí začne zlobit imunita - škrábání v krku, tentokrát i dost zvětšené krční uzliny - to jsme akutně řešili zázvorovým mixem, vit. C, křenovou kašičkou. Proto začala také brát lichořeřišnici, v lékárně mám objednaný ještě pelyněk a zkusíme hřebíček. Také uvažuji o tom, zda problém nemůže souviset s hormonální nerovnováhou (testosteron?), ale zase štítná žláza a tím i nadledvinky by měli být v pořádku....,ale může zkusit třeba kotvičník? Asi by to také chtělo posílit játra, vyrobím ostropestřecovou kašičku. Také jsem četla o roztoči Demodex, který parazituje na povrchu kůže (Niacin, oxid zinečnatý?). Nevím jestli jsou mé úvahy a postupy správné, tak prosím o Váš názor. Děkuji.
Tak správné vaše úvahy jsou a pokud mohu radit, tak první bych udělal je to, co stále lidé zbytečně odkládají a to je pravidelné čištění střeva. Pokud není špičková defekace, tak se vyhrát nedá a na případné parazity vyzkoušejte trojčátko.