zdravi píše:
Ano, chápu, že voda nebude úplně taková jako z dražších zařízení, nicméně mě spíše vyhovuje tato voda, je to jakýsi kompromis a nic se nemá přehánět..
Mám ještě ten čtyřcestný ventil, bohužel ale nefunguje správně a tak to po chvíli drnčí a jen trochu omezí průtok. Takže to musím zatím vypínat také na vstupu. Ale jsem domluvený, že vyměníme ventil.
Jinak s tou odpadní vodou to je jinak než si myslíte. Odpadní vody bude více. Je to mu tak, jelikož oplach membrány má použit restriktor(omezovač průtoku 420ml/minutu). A přes membránu neprojde zdaleka takovéto množství vody, jak jsem psal... Zkuste si to odměřit a budete se divit, kolik vody vyteče... Je to poměr zhruba 1:4,7 permeát:odpad. Vzhledem k městské vodě, musím šetřit. Při výrobě vody mi to zase až tak nevadí, ale hýřit tím, že mi bude voda neustále protáčet vodoměr i při nevyužívání RO nebudu.
Samozřejmě pokud bych měl vlastní studnu, je mi to asi taky jedno.
Celou věc jsem si ověřoval a musím Vám dát za pravdu v tom poměru odpadní vody, ale trochu to celé upřesním. Vlastně se to týká i funkce toho čtyřcestného ventilu a vše zde závisí na tlaku vstupní vody. Je trochu paradoxní, že čím je vyšší tlak, tím více proteče permeátu a méně odpadní vody. Za optimálních podmínek a správném tlaku se může poměr pohybovat i 1 : 2, ale obvyklý je 1 : 3. Pokud je tlak nižší, tak se poměr výrazně zhoršuje a může dosáhnout i poměru 1 : 6 za velmi nízkého vstupního tlaku, čili Váš poměr je ještě slušný. Je to sice velké plýtvání, ale když uvážím, že litr vody z městského řádu stojí maximálně do 10 haléřů, tak i tam, kde vodaři hodně kradou a při naprosto nejhorším výsledném poměru, Vás nikdy nebude stát 1 litr velice dobré vody více jak 1,-Kč. To mi tedy zrovna špatné nepřipadá a ani do toho nemusím počítat náklady na dovoz balené vody, ztracený čas při nákupu, zbytečné skladování, převážení, či přenášení a likvidaci prázdných obalů. Nic z toho vlastně není zdarma, dokonce i Váš ztracený čas musíte započítat, minimálně proto, že v té době můžete dělat něco smysluplného. Samozřejmě trvalý průtok je v případě městského řádu asi opravdu drahý a za rok by to mohla být docela slušná částka. To já u vlastní studny opravdu neřeším a proto, abych měl vodu stále studenou jako vodu pramenitou, tak proplachuji trvale, což mimo lepší chuť vody i prodlouží životnost membrány. Zase se dříve zanese předfiltr a uhlíkový filtr, tedy i zde je, jako v jakémkoliv jiném případě, vždy něco za něco.