Xion píše:
Ja som o tom zbezne cital na vitarianskom fore, niekto to tam len okrajovo spomenul. Zaujalo ma to, prave preto, ze tiez by ma to nikdy nenapadlo klicit vylupane semena, tak som len tak naskusku cez noc namocil vylupanu slnecnicu, preplachoval to rovnako ako ine klicky a o 2 dni to uz malo klicky velkosti samotneho semena. Ochutnal som to, chut sa zmenila smerom k strukovinovym klickom, bolo to take zivsie, viac vodove a menej olejnate, no stale to chutilo po slnecnici. Nejak vo velkom som to vsak nechcel jest, kedze to bol prvy experiment, chcel som len vediet, ci to vobec vylici. Skusim o tom zistit viac, ak na nieco nove prijdem, podelim sa o skusenost.
dgm píše:
Dobry den, souhlasim s Xionem. Jsem taky vitarianka a loupana slunecnice nam zatim vyklicila vzdycky, at uz jsme ji zakoupili kdekoliv.
Pekna stranka, Jardo.
Tak pokus s klíčivostí oloupaných slunečnicových semínek jsem dokončil a včera večer výsledný produkt snědl. Jak jsem zde psal, tak klíčit jsem dal semínka 1.8.2009 v cca 12,00 hodin. Jednalo se o produkt firmy Natural Paradise s dobou trvanlivosti do 29.3.2010, visuelně byla dost velká část semen rozlámaná, odhadem do 20%. Po namáčecí fázi cca 9-10 hodin, jsem je pravidelně vždy ráno a večer propláchl studenou vodou. Je pravda, že již druhý den některá semena reagovala, ale zdaleka ne všechna a klíčení také neprobíhalo rovnoměrnou rychlostí u všech semen. Klíčivost byla na můj vkus docela mizerná, odhadl bych to na nějakých 40%, zbylých 60% prostě nevyklíčilo, ale zase tam kupodivu neprobíhal žádný rozklad, nebo kysání, jako je běžné u špatně klíčících obilovin. Do včerejšího večera 3.8.2009, kdy jsem je jedl v cca 18,00 hodin, některá semínka již dosáhla vytvoření kořínku, zezelenala a rozvinula dva první lístky, celková délka klíčků odhadem 2,5-3 cm, ale mnoho dalších neudělalo nic. Po ochutnání, chuť docela slušná, žádná známka pachuti, či zkyslosti, nebo plísně, což mě udivilo vzhledem k malému procentu skutečně živých semen. Pokud mohu pokus nezaujatě posoudit na tomto jediném vzorku, tak nic moc, klíčivost opravdu celkem mizerná, ale na objektivní vyhodnocení by to chtělo více pokusů a semínka od různých dodavatelů, možná by pak klíčivost byla někde jinde.