ML83 píše:
Zdravim,
chcel by som sa poinformovat ohladne choroby Chronickej pankreatitidy.
Bola mi diagnostikovana lahsia forma zaciatocne stadium.Mam 31 rokov.
Podla konzervativnych lekarskych zisteni je to nevyliecitelna progredujuca choroba. Perspektiva do buducna postupna plna disfunkcia pankreasu, potencialne diabetes. Bolestivy priebeh, mlkvla dieta, skratenie zivota.
Zaujima ma ake su Vase skusenosti a moznosti pre co najefektivnejsi pristup k liecbe tejto choroby.
Ako predchadzat bolesti, zpomalit destrukciu pankreasu, vhodna strava atd....
Dakujem.
Nejsem lékař, ale diagnosu jsem měl podvakráte akutní zánět slinivky (to bylo na kudlu), později chronický zánět slinivky. Vše vyléčeno, resp. dostalo se do stadia toho, že o slinivce vůbec nevím, jsem silný, spokojený, dobře spím, dobře trávím.
Snad je to tím, že nejím "sračky", vůbec se nestravuji "civilisovaně".
Moje zkušenost je ta, že slinivce značně ulevíte (a sobě značně rozšíříte chutě, pošmáknete si) extrémním zjednodušením stravy. Zeleninové polévky z kořenové zeleniny, resp. jakékoliv, ale vynechte tuhou část, hlavně si dopřejte vývary a výluhy, zeleninové šťávy z odšťavňovače (pozor na dráždivé věci, jablka a mrkev s malou příchutí čehokoliv jsou standard), hodně toho nejlepšího chleba, kváskového, dva tři dny starého, i chlebové odvary, z kůrek, do polévek ovesné vločky, ten šlem z nich je blahodárný, bramborové kaše na všechny způsoby, ochucené a obarvené zeleninou. Z tuků pokud možno jen máslo, rozpuštěné, rozehřáté, nic nesmažit, nepálit, jen vařit a dusit. Žádné složité pokrmy a míchanice, jen a jen základní suroviny, jednoduché kombinace, dělená strava, jednoznačně. Masa (já ho nejím většinou vůbec nebo jen trošínku, zas mi tolik nechutná) můžete kolik chcete, to je pro slinivku neutrální věc, ale nesmažit, negrilovat, nepřepéci, nepřipálit, jen dušené či vařené, nejlépe syrové, to je jasné, jen se zeleninou, ne s obilninami. Zeleninu naopak syrovou nikoliv, snad jen strouhanou řepu a mrkev, najemno a opatrně, je to dosti dráždivé, ovšem blahodárné. Žádné sýry, žádné luštěniny. Z čajů je blahodárná směs čekanky a pampelišky, kořen i list, od Grešíka, je velmi velmi chutný, píti pořád, mazlí to žaludek i slinivku. Nepít kávu a černý čaj, limonády, nic, jen ten výluh bylin ve vodě, bez výjimky. Dobré jsou zakysané věci. Mléko nikoliv, ale zkysané ano, kefír, zakysané podmáslí, přírodní jogurt, i tvarohové pomazánky, kupodivu i s čerstvou cibulí nebo česnekem, ale opatrně. A nenechte se zblbnout proklamacemi, že nesmíte tuky. Naopak, musíte. Ale ne tak, že sníte mastnou kachnu a čtyři Pankreolany. Obecně - snažte se zcela obejít bez léků, tablet a podpůrných prostředků, rozhodí vám metabolismus a hůře se navrátíte do normy. Máte dvě extrémní možnosti - snažit se žíti jako druzí - prasit si tělo a napravovati to tabletami, nebo jíst extrémně jednoduše, chutně, normálně a žádné tablety neužívat.
A ještě navrch, slinivka je extrémně citlivá na vaše emoce a myšlenky, spolehlivě si ji domrvíte negativismem a ublížeností, zoufáním si. Naopak, krásně bude reagovat na dotyky, mazlení, hlazení se a rozmlouvání. Lehké záněty a bolesti rozchodíte teplou až horkou koupelí, dlouhou, pak přikrytím se třemi peřinami, v případě zánětu zásadně vůbec nic nepít a nejíst, nic, ani vodu.
Pokud budete slušně jíst a trochu se radovat, za měsíc či dva bude po obtížích a anamnéza a diagnosa se dosti promění.
Držím palce.