Evelína píše:
Dobrý den, mám problém s praskáním žilek na nohách,také mě bolí lýtka. V srpnu minulého roku jsem podstoupila kolonoskopii kvůli krvácení při stolici. Byl mi odstraněn nezhoubný polyp, měla jsem větší vnitřní hemoroidy,absolovala jsem tedy elastickou ligaturu. Nyní stav klidný, hemoroidy menší, nekrvácí. Stolice nepravidelná,někdy obden,jindy za tři dny. Pobolívají mě záda v oblasti krční a hrudní. Necítím se dobře psychicky,mám strach z vážné nemoci. Moc děkuji za odpověď.
Zvláštnu pozornosť si zaslúži
rutín nachádzajúci sa v pohanke, ktorý má vynikajúce liečebné účinky na cievy. Konzumáciu pohánky sa im vracia pružnosť a prirodzene sa reguluje krvná zrážanlivosť.. S vitamínom E lieči chorobné zmeny na cievach. Rutín významne zlepšuje, dokonca môže aj vyliečiť kŕčové žily na nohách. Rutín a vitamín C si navzájom zvyšujú účinnosť, čo súvisí s problematikou adrenalínu v organizme.
Pravidelná konzumácia pohánky (aspoň trikrát týždenne) spolu s pitím odvaru z ľanového semena a zvýšeným príjmom vlákniny, vraj vylieči behom mesiaca hemoroidy.
Pohanka je taktiež veľmi výhodná k detoxikácii v tehotenstve a vôbec pri akejkoľvek intoxikácii. Známy je liečebný účinok pohanky
pri praskaní žiliek v oku, tvári, aj inde na tele, pri zvýšenej krvácavosti, vredoch, črevných nádoroch, či pri silnej či dlhotrvajúcej menštruácii.
Veľmi dôležitým vitamínom obsiahnutým v pohánke je cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky po poškodení chorobami a alkoholom. Zároveň napomáha odbúravaniu tuku v pečeni.
Ako prvé by som začala očistami hrubého čreva, potom pečene/játra a pritom sa cpala pohankou a ľanovým semienkom na všetky možné spôsoby.