Jarda píše:
Chcete mě tím naznačit, že člověk, který zvrací hleny a nestrávené jídlo má v pořádku trávení, to je docela zajímavá teorie, čili ji nějak rozveďte. To, že příčina je většinou stres a duševní vyčerpání je jasné, ale zatím jste zde nikomu nedal návod jak tento faktor z života moderního člověka eliminovat.
Tak to jste mě špatně pochopil. Reagoval jsem na Vaši reakci ohledně HCL. Myslím, že zde je problém ve slovíčkách a tak se to pokusím objasnit. Neznám problém daného člověka a k tomu reagovat nechci. Jen píšu, že celý proces trávení je komplikovanější než to pouze svést na HCL. HCL je pouze jedna složka z celého komplexu, která je zapotřebí v celém trávicím procesu. To, zda člověk dobře tráví, pokud bych to vzal z hlediska trávení jako celku, nezáleží pouze na faktoru HCL. Netvrdím, že není tento aspekt důležitý, ale není jediný. V žaludku, kde probíhá jeden z prvních trávicích procesů je HCL důležitou složkou. Avšak ne jedinou. Dost značnou účast na tom mají ještě játra.
Neznám případ toho člověka o kterém píšete, ale klidně je možné, že má velký stres a velmi zvýšený trávicí oheň, což ale neznamená, že má málo HCL. Je zapotřebí řešit problém komplexně a zjistit, co problém způsobuje. Jinak si stále stojím za tím, že krkací test neberu jako bernou minci k tomu, abych řekl, že je problém v nedostatku HCL a musel kvůli tomu ji dopovat uměle.
Mimo to, tvrdím a za tím si jisto jistě stojím, že není nutné, či spíš je to na škodu, jakkoliv dopovat tělo umělými látkami. Samozřejmě ale netvrdím, že to nějakému jedinci nemůže pomoct. "Každému podle jeho zásluh". Každý je na jiné úrovni chápání sama sebe a své zodpovědnosti vůči sobě a tak každý přistoupí na jiné prostředky.
Problém v každém případě tvkí v jeho nitru a pokud tohle nezačne řešit, svůj problém nevyřeší.
A mimo to, nelze rozdávat universální návody. Nic takového totiž nefunguje. Někomu to zabere, jinému se tím jenom přihorší. Stejný výsledek neznamená, že se počítá se stejnými neznámými.