Xion píše:
Chcem vyskusat tento olej, po prehladani fora som zistil, ze odporucate asi tak 2 polievkove lyzice denne, jednu pravdepodobne rano k ovociu, druhu zamiesat napriklad do salatu. Narazil som vsak na tento postup vyroby:
http://www.tekvicovyolej.sk/co sa mi zas tak idealne nezda, hlavne ta cast o prazeni. To su prave tie triky vyrobcov, ze napisu olej lisovany za studena, ale co je na tom, ked su tie semienka predtym oprazene? Takisto, v knizke Sokujici pravda o jidle, sa pise, ze za studena moze vyrobca mysliet pod 60 stupnov, ale pritom uz nad 45 stupnov sa olej znehodnocuje.
Rozmyslam, aky dynovy olej teda volit, aby nebol takto znehodnoteny, a ci vobec niekto taky vyraba.
To, že zpracovatelé potraviny ničí kvůli zisku, je naprosto normální a nelze se tomu vyhnout. Zahřátím se samozřejmě výrazně zvýší výtěžnost a tím pádem i zisk. Pokud je to jen trochu možné, je dobré si postup výroby prověřit, ale záruku nemáte nikdy. Předpokládám, že drobní producenti na jihu Rakouska doma lisují olej skutečně kvalitní, ale jak říkám záruka na to nebude. Zde nemáte mnoho na výběr, já se domnívám, že zde to nedělají tak špatně
http://www.agro-el.cz/ ,ale ve výrobě jsem nebyl, mají i velice sympatické ceny, což také není na závadu.