Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned zář 29, 2024 5:34 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 79  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř dub 27, 2011 9:39 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
Beladona píše:
A co máslo? Nikdy dříve jsem ho neměla ráda a nejedla, ale teď na syrové stravě mívám na něj neuvěřitelnou chuť. O co se může tělo hlásit? Možná jen o kalorie?

Máslo to už není ono, tam je docela dost nevhodných složek, které zahleňují organizmus. Tělo patrně chce ten tuk a ten mu můžete dopřát i jinak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř dub 27, 2011 10:03 pm 
Offline

Registrován: pon srp 30, 2010 2:07 pm
Příspěvky: 280
Jarda píše:
Máslo to už není ono, tam je docela dost nevhodných složek, které zahleňují organizmus. Tělo patrně chce ten tuk a ten mu můžete dopřát i jinak.

V másle je kromě toho čistého tuku pouze kolem 1,5% jiných složek (kasein, syrovátka, cukr), což při konzumaci např. 20g másla představuje 0,3g "nečistot" a to nevěřím že dokáže cokoliv špatného s tělem udělat. Zbytek je voda, a ta taky určitě nezahleňuje. Myslím si, že prospěšnost ghí oproti máslu je přeceňována, a účinky budou podobné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: stř dub 27, 2011 10:12 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
ravima píše:
V másle je kromě toho čistého tuku pouze kolem 1,5% jiných složek (kasein, syrovátka, cukr), což při konzumaci např. 20g másla představuje 0,3g "nečistot" a to nevěřím že dokáže cokoliv špatného s tělem udělat. Zbytek je voda, a ta taky určitě nezahleňuje. Myslím si, že prospěšnost ghí oproti máslu je přeceňována, a účinky budou podobné.

Podobné ty účinky určitě budou a je to sice malé procento nečistot, ale i tak je v nich podstatná část škodlivin, které se v másle vyskytují. Pokud se týká ghí, tak asi bylo spíše cílem zvýšit uchovatelnost, než čistotu, protože v té době v mléce žádný sajrajt asi nebyl.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob dub 30, 2011 3:02 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Tak občasné hladovění jim opravdu neuškodí a bohatě stačí je dát do vychladlé převařené vody zbavené chlóru. Také ta uvedená frekvence hladovění kefírek mě připadá velice rozumná a podle mého názoru by s tím neměl být problém.

Tak ma napadlo, ze tu prevarenu a vychladnutu vodu, do ktorej kazdy tyzden nalozim kefirky, nebudem davat do ladnicky. Ved ich prirodzena teplota je skor izbova, tak ma napadlo, ci sa im nebude lepsie hladovat pri idealnej teplote, ako ked skoncia v studenej 4 stupnovej vode, v ladnicke.
Vidite to ako vhodne, ci pri izbovej teplote je uz tych 24 hodin privela?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob dub 30, 2011 10:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Tak ma napadlo, ze tu prevarenu a vychladnutu vodu, do ktorej kazdy tyzden nalozim kefirky, nebudem davat do ladnicky. Ved ich prirodzena teplota je skor izbova, tak ma napadlo, ci sa im nebude lepsie hladovat pri idealnej teplote, ako ked skoncia v studenej 4 stupnovej vode, v ladnicke.
Vidite to ako vhodne, ci pri izbovej teplote je uz tych 24 hodin privela?

To nedovedu odhadnout a nikdy jsem to nezkoušel, ale ono bude dost záležet na teplotě v té místnosti, třeba v zimních měsících to fungovat může, ale v parném létě se mě to zase moc vhodné nezdá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 02, 2011 4:58 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř dub 28, 2010 9:48 am
Příspěvky: 441
Může mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi kefírem, acidofilním mlékem a kyškou? Všechno je popisované jen jako kysaný mléčný výrobek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 02, 2011 7:32 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 17, 2011 12:50 pm
Příspěvky: 39
Zdravím vsechny pritomne,kefir popijim jiz 4 den a nastaly zvlastni reakce,sice sem velice vitalni a bez unavy,ale boli me dost prava plice,jakoby i mezi lopatkou a pateri,tam by mel byt vyvod plic,a take dost posledni 2 spodni zebra na prave strane,muze to s tim byt nejak spojene?Popr.:Zavapneni kosti,jak sem kdesi cetl a cisteni plic?Dekuji za odpoved...\":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 02, 2011 9:44 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
Beladona píše:
Může mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi kefírem, acidofilním mlékem a kyškou? Všechno je popisované jen jako kysaný mléčný výrobek.

Kefír je dělaný pomocí houbiček za studena, acidofilní mléko vzniká naočkováním bakteriálních kultur po zahřátí na 72 stupňů a zchlazení a kyška je prostě normální zkyslé mléko, opět za studena.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 02, 2011 9:46 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
KosmasJ píše:
Zdravím vsechny pritomne,kefir popijim jiz 4 den a nastaly zvlastni reakce,sice sem velice vitalni a bez unavy,ale boli me dost prava plice,jakoby i mezi lopatkou a pateri,tam by mel byt vyvod plic,a take dost posledni 2 spodni zebra na prave strane,muze to s tim byt nejak spojene?Popr.:Zavapneni kosti,jak sem kdesi cetl a cisteni plic?Dekuji za odpoved...\":-)\"

Pochybuji, že v tom lze hledat souvislosti, jediná možnost by bylo velké zahlenění, ale to by jste asi i smrkal, nebo vykašlával bordel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob kvě 07, 2011 10:55 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Kefír ze smetany je dle mého názoru asi i zdravější než kefír z mléka a co se týká obsaženého tuku, tak určitě žádnou vysokou škodlivost neočekávejte, podle Ajurvédy je čistý mléčný tuk dokonce nejlépe stravitelným tukem pro člověka.

Toto ma zaujalo... aku smotanu na to pouzit? Co som pozeral, tak v obchodoch maju tieto druhy:
Na varenie - okolo 10% tuku - tekuta
pochutkova - kysla - okolo 14-16% tuku. Neni vsak tekuta, skor tuha.
sladka - okolo 15%, len vyzera byt tekuta
na slahanie - okolo 33%.

Vsetky su pasterizovane, a okrem tej pochutkovej kyslej maju nejaky stabilizator. Ta kysla ma kultury.
Znamena to, ze najlepsia je teda ta kysla?
Dalo by sa to aj skombinovat, ze napriklad do 1 litra mlieka pridat 200ml kyslej smotany a rozmiesat?

Co sa tyka mnozstva kefirok na jednotku objemu, ostava nezmenena? Teda na 500ml mliecneho vyrobku 1 polievkova lyzica kefirok? Cize keby som pouzil napriklad 500ml cistej kyslej smotany, tiez iba 1 polievkova lyzica kefirok?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob kvě 07, 2011 12:12 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Toto ma zaujalo... aku smotanu na to pouzit? Co som pozeral, tak v obchodoch maju tieto druhy:
Na varenie - okolo 10% tuku - tekuta
pochutkova - kysla - okolo 14-16% tuku. Neni vsak tekuta, skor tuha.
sladka - okolo 15%, len vyzera byt tekuta
na slahanie - okolo 33%.

Vsetky su pasterizovane, a okrem tej pochutkovej kyslej maju nejaky stabilizator. Ta kysla ma kultury.
Znamena to, ze najlepsia je teda ta kysla?
Dalo by sa to aj skombinovat, ze napriklad do 1 litra mlieka pridat 200ml kyslej smotany a rozmiesat?

Co sa tyka mnozstva kefirok na jednotku objemu, ostava nezmenena? Teda na 500ml mliecneho vyrobku 1 polievkova lyzica kefirok? Cize keby som pouzil napriklad 500ml cistej kyslej smotany, tiez iba 1 polievkova lyzica kefirok?

Co nejtučnější, ideálně kolem 35%, všechno jsem zde ale již popisoval a také můžete přidávat pouze nějaký podíl do mléka, ovšem vždy si na to houbičku musíte pomalu natrénovat. Kyselou smetanu bych na to nepoužíval to by houbička patrně hladověla a strádala. Objem použité houbičky může být stejný, ale musí na to být naučená, jinak ji ta vysoká tučnost dělá problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: sob kvě 07, 2011 4:15 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Co nejtučnější, ideálně kolem 35%, všechno jsem zde ale již popisoval a také můžete přidávat pouze nějaký podíl do mléka, ovšem vždy si na to houbičku musíte pomalu natrénovat. Kyselou smetanu bych na to nepoužíval to by houbička patrně hladověla a strádala. Objem použité houbičky může být stejný, ale musí na to být naučená, jinak ji ta vysoká tučnost dělá problém.

Aha, tak zacnem tak, ze do 2 litrov pridam 1 200 ml smotanu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: pon kvě 09, 2011 8:51 am 
Offline

Registrován: úte kvě 03, 2011 11:37 am
Příspěvky: 35
Pijem 5 deň kefír a robí sa mi z neho akné... Pomôže mi si dobre prečistiť črevá? Nerád by som sa ho vzdal. Robím ho z kravského z automatu, mlieko dosť slušne smrdí, ale kefír mi šmakuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte kvě 10, 2011 12:21 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28371
Bydliště: Poděbrady
davoo píše:
Pijem 5 deň kefír a robí sa mi z neho akné... Pomôže mi si dobre prečistiť črevá? Nerád by som sa ho vzdal. Robím ho z kravského z automatu, mlieko dosť slušne smrdí, ale kefír mi šmakuje.

To moc dobré není, za těchto okolností už opatrně a raději se kouknout po zdroji kozího mléka, které je mnohem vhodnější.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Podmáslí, kefír, jogurt
PříspěvekNapsal: úte kvě 10, 2011 9:20 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Xion píše:
Aha, tak zacnem tak, ze do 2 litrov pridam 1 200 ml smotanu.

Tak pridal som 33% smotanu. Vsimol som si, ze ta smotana aj tak plava navrchu, cize tie huby, co plavaju na vrchu, plavu vlastne v smotane. Nieje teda mozne dosiahnut nizsiu koncentraciu, huby vzdy plavu na hladine a tym padom su vlastne v tej 33% smotane. Jedine, ze by som pridal 10% smotanu na varenie.

Takisto ma napadlo, ked chcem hustejsi kefir, ci by nebolo vhodne tu smotanu vyslahat na slahacku, a pridat tam tu slahacku vo forme peny.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1184 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 79  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz