Jarda, chcel by som sa podelit o jeden moj chronicky zdravotny problem a poprosit Vas o radu, alebo Vas nazor. Ide o problem, ktory je popisat trochu zlozitejsie, nejde o nejake konkretne ochorenie. Uz dlhe roky mi je kazde rano zle, teda nevolno. V podstate to je ten problem, samozrejme, z toho sa neda zistit nieco viac, takze popisem priznaky a indicie, ktore by mohli byt napomocne. Nevolnost prichadza z brusnej dutiny, takze je zrejme, ze ide o nejaky problem vyvolany traviacou sustavou. Prejavuje sa tak, ze som rano malatny, otapeny, casto ma pobolieva hlava a prebudim sa so zahmlenou myslou, teda nie jasnou, ako by to malo byt. Zaroven, niesom vobec hladny, ani nemam chut do jedla, pochopitelne, kedze mi je nevolno. Tento stav postupne odznieva, podla toho, nakolko bol intenzivny. Totiz, niekedy mi je nevolno viac, niekedy menej, a zatial som nenasiel ziadnu suvislost, za akych okolnosti nastane ktora moznost. Zda sa mi to teda nahodne. Vacsinou mam kvoli tomu zabite rano, doobeda je to o nieco lepsie, no stale bieda. Na obed uz niekedy prijde pocit pohody, a zacinam byt hladny, no niekedy nie, a trva az do skoreho poobeda. Tento moment volam Zlom, a odvtedy ta nevolnost pomerne rychlo odznieva, vracia sa mi pocit pohody, zacinam mat energiu a chut do jedla. Pocas tej nevolnosti je akakolvek fyzicka aktivita hotove peklo. Pripomina mi to tie rady za kazdu cenu, ako je rano prospesne cvicit... asi u zdraveho cloveka, ale ja musim pockat na ten Zlom, kym sa mi vyriesi v bruchu ten cudny problem, a az potom som schopny podat nejaky fyzicky vykon. Tento problem som v detstve nemal. Este si matne pamatam na super prebudenia, kedy som sa zobudil cerstvy, s energiou vyskocit hned z postele, a s dobrou naladou. No postupne sa plizivo nepozorvane do mna vkradal. Neviem teda povedat presny vek, kedy sa to stalo, pretoze za mlada som nebol schopny vnimat co sa v mojom tele deje. Vsimol som si to, az to bolo do oci bijuce a kazdodenne, a prvy krat, kedy si to pamatam, bolo ked som mal okolo 16 rokov, je mozne, ze som to mal uz aj par rokov dovtedy, no v tom veku som take veci nevnimal, vnimal som len akutne problemy. Ide teda o problem, ktory mam vyse 10 rokov, a znechucuje mi kazde jedno rano. Dostavi sa teda vzdy, so 100% pravdepodobnostou, teda este som odvtedy nemal rano, kedy by som si pamatal, ze som tuto rannu nevolnost nemal (no ako som pisal, niekedy je len mierna, odijde pomerne rychlo a niekedy je to aj na pol dna, kym odijde). Teraz asi najdolezitejsie indicie. Vzdy vecer mam presny opak tohto stavu. Okolo poobedia zacinam mat chut do jedla a pomerne vela energie. Najvacsiu chut do jedla mam vecer, a pretrvava az tak do polnoci, kvoli comu mam problem nejest neskoro vecer. Ked sa ale vecer nenajem, teda idem spat nalacno, ranna nevolnost je vzdy badatelne vacsia. Za tie dlhe roky sa mi vela krat stalo, ze som prebdel noc, takze som si vsimol jednu velmi dolezitu indiciu, ktora ma aj priviedla na predpoklady, cim by to mohlo byt. Vzdy medzi 3-4 hodinou, sa zmeni ten stav chuti do jedla, na nevolnost. Zrazu mi zacnu akesi procesy v bruchu, a niecim sa mi zaplni brusna dutina. Zacne to lodzgat a citim tlaky, ze sa tam nieco hybe. Postupne po 4 hodine rannej spolu s tym vylucenim nejakej tekutej hmoty do brusnej dutiny, prichadza ten pocit nevolnosti, o 5 ho uz mam. Teda ziadna chut do jedla, menej energie. Toto sa deje zase zo 100%tnou pravdepodobnostou, kazdy den. Dlho som nevedel, co to moze byt, no samozrejme, kedze ide o kazdodenny problem, som nad tym uz vela krat rozmyslal. 3 indicie ma viedli k predpokladu, ze by to mohlo byt sposobene zlcou. Prva: Ide o vylucenie faktu, ze by mohlo ist o hmotu zo zaludka, teda o zaludkom stravene posledne jedlo. Pocas jednodnovej hladovky, ked som od rana nejedol, a rano previedol vyplach zaludka, zaludok musi byt prazdny. Teda, nemoze ist o potravu vylucenu do criev Druha: Bol som 2 krat na endoskopii zaludka, a dvaja nezavisli gastroenterologovia si pri prehliadke (rano nalacno) zamrmlali popod nos, ze mam v zaludku akosi vela zlce. Tretia: Podla cinskej tradicnej mediciny pracuje zlcnik medzi 23-1 hodinou, a pecen medzi 1-3 hodinou. Je teda mozne, ze vdaka nejakej disfunkcii vyprodukuju zbytocne velke mnozstvo zlce, ktore sa po skonceni ich cinnosti vyluci do criev.
Samozrejme, to ze ide o zlc, je len moj predpoklad, no ako vidno, mam padne dovody mysliet si to. Na to som prisiel len nedavno, cele roky som vobec netusil, co to moze byt, pretoze som nemal potrebne informacie o traviacej sustave. Uz dlho neviem najst odpoved na jednu otazku, a to, ako by sa prejavoval problem, keby sa do traviacej sustavy zbytocne vylucila zlc. Teraz nedavno, ako som si zacal robit vyplach zaludka, sa mi len potvrdilo, ze mam v podstate kazdy den v zaludku zlc. Takisto plati kamenne pravidlo, cim vacsia nevolnost, tym viac zlce zo mna vyjde (horkejsia voda a viac sfarbena do zelenozlta)
Co vlastne zbytocna zlc sposobuje v crevach? Naco by ju telo zbytocne vylucovalo kazdy den? Co sposuje, ked sa dostava do zaludku. Nemoze byt ten "tlak", ze nieco mam v brusnej dutine sposobeny, ze cast ostane aj v zlcniku, alebo dvanastniku. Dalej, ked som si cital o sankhapraksalane, zistil som, ze telo tam tiez vylucuje zlc. Po vlastnej skusenosti som zistil, ze mne aj pomerne dost, lebo aj po vypiti 6 litrov vody zo mna isla stale zlta tekutina, a koncentracia zltej sa posledne 3 litre vobec nemenila. Zaroven som sa docital, ze pecen spolu s tym vyluci zasoby glukozy, takze clovek je potom zoslabnuty. To ma prividlo na myslienku, ci to nieje dovod toho, ze som rano vzdy taky zoslabnuty, ze sa vlastne udeje to iste. Vyluci sa zlc naprazdno do criev a zaroven, pecen vypusti zasoby glukozy. Nenapada ma totiz iny dovod, preco by som rano bol tak zoslabnuty, ked vecer (teda tak 10 hodin predtym) som hyril energiou a v tele sa este stale nachadza vecera plna zivin. Moze to byt sposobene tymto, teda ze ranna nevolnost je vlastne odstranovanie tela zbytocnej zlce a zaroven, doplnanie zasob glukozy do pecene, ktoru nezmyselne pocas tej nestastnej stvrtej hodiny rannej vylucila?
Ide pomerne o vycerpavajucu odpoved, no viem, ze nieste jasnovidec, a tak som sa snazil tento problem popisat co najlepsie, a kedze ide o problem, ktory mi poslednych 10 rokov pokazil kazde jedno rano, rozmyslal som nad nim viac nez dost a u gastroenterolov som to neriesil proste preto, ze som necitil potrebny priestor a cas, ktory by bol potrebny na popis tohoto problemu.
Nejde o jediny problem mojho travenia, chronicky zapal criev, gastritida, a akesi drazdenie v lavej casti brucha (z mojho pohladu) su tiez problemy, no na tie mam pocit, ze uz mam riesenia, teda zivotosprava, klystir, ocista hrubeho creva, vyplach zaludka, no z tohto problemu co som Vam popisal mam mierne obavy, pretoze sa deje so 100% pravdepodobnost a vobec netusim, co by to mohlo sposobovat a ako by som mohol prijmet svoje organy, aby to nerobili. Takisto sa Vas chcem opytat, pokial by skutocne mohlo ist o zlc, ci je vhodne rano pit nejaky olej a v akom mnozstve. Velmi rad by som nasiel sposob, ako co najrychlejsie neutralizovat tento pocit, je to sice len naplast, nie riesenie korenu problemu, ale i tak by mi to kazde rano velmi pomohlo. Z dlhodobeho hladiska ma napadla snad jedina procedura, nejest neskoro vecer, a jest jedine kvalitne tuky s omega-3 mastnymi kyselinami (teda teplom nespracovana sirna patlanica kazdy den a ziadne ine tuky), popripade bolo by vhodne pred spanim vypit nejaky olej, respektive zjest male mnozstvo tuku? Zaroven ma napada, ze problem moze byt emocneho charakteru, potlaceny hnev, stres, v tomto by mohla pomoct cinska tradicna medicina, ci nejake meditacie, alebo akupunktura, ktora by stabilizovala energiu v drahe pecene a zlcnika?
|