AIM_FREEMAN píše:
Zdravím všechny, co jsem na protikvasinkové dietě (bez ovoce a zrní) - cca 14 dní - mám problémy se zácpou. Čtu že to se to někomu děje taky, ale je to časté? Jak nejlíp na to?
Piju max. kefíru co zvládnou houbičky vyrobit, do něj lněné semínko, zeleninové saláty s velkým množstvým olivového.
Když nejím zelí ani nedělám zel. šťávy se zelím, tak nejsem příliš plynatý. Jinak to bylo smrduté peklo! Tak zelí vynechávám. Je zelí opravdu tak účinné v likvidaci kvasinek, nebo to prostě ve mě kvasí? Kdyby bylo opravdu extrazabijácké, tak bych to zvládal, ale počítám, že to je jiný mechanismus..?
Ještě stále jsem nenaložil pickles, tak naložím a ujistím zda fermentované zelí také zlobí. Kysané zelí z krámu je asi počítám pasterizované..myslíte že by ho šlo oživit přidáním lžíce kefíru a nechat to stejně jako kefír den, nebo aspoň přes noc kvasit?
Dnes jsem zhřešil a sežral jsem nějaké párky ve kterých byla halda konzervantů, nějaká dextróza asi taky. Asi málo, ale stejně mi to leží v žaludku. Ble. Nicméně jsem se aspoň díky tomu vyprázdnil.
Malachov píše, že přílišná konzumace syrové zeleniny přebuzuje princip váta a potom dochází k zácpě a popisuje i ten typ stolice (tvrdá, malé tvrdé kousky), který mám. Řešil jste to někdo i z tohoto hlediska?
Jaké je bezpečné denní množství oleje?
Jdu na sodu a zkusit MMS2. Tak se zítra podívám na odpovědi, esli to přežiju;)
Tu zácpu může celkem dobře způsobovat právé kefír. Mám to z vlastní zkušenosti. Kdysi jsem pil jeden čas asi dve deci denně a bylo to evidentně od kefíru. Já bych víc kefíru než 4 deci denně určitě nepil. Přeci jen je to mléko (i když v nejlepší možné úpravě) a s tím třeba nakládat s mírou. Kdyby to byly jen čisté bakteriální kultury s kyselinou mléčnou to by byla jiná.
Ty malé tvrdé kousky stolice (např. bobky nebo zhluky bobků), nemusí být od zeleniny ale právě jako průvodní jev a příznak při přítomnosti candidy v travícím traktu (to jsem kdesi vyčetl). Já bych v zelenině ten problém nevidel, i když Malachov si to z prstu asi nevycucal.
Já bych na tu zácpu asi nasadil užívaní vlákniny Psyllium - bacha - s nadbytkem tekutiny jinak může zácpu zhoršit. Psyllium výrazně zkvalitňuje stolici i zdravým lidem. Jako projímadlo (pro nejhorší případy) bych měl po ruce flašku Zaječické kyselky (nebo epsomskou/hořkou sůl). A pro operativní rychlou stolici taky velkou stříkačku (150ml) nebo balónek pro mini klystýrek, třeba urinový. Já jsem to tak řešil u sebe.
Snad i konzumace tuků, jak píše Jarda, bude mít vliv na stolici.