cestazpatky píše:
Dobrý den,Jardo,
ráda bych se s Váma podělila o svou úvahu.Věřím,že nevadí,píšu-li do této rubriky,upřímně,nevím,kam svou poznámku nejlépe zařadit.
Musím říci,že sama se již několik měsíců stravuji dle zásad,o kterých jsou celé tyto stránky.A mohu říci,že nejen,že se cítím lépe,ale zároveň mé drobné zdravotní komplikace zvolna ustupují.Cítím se spokojeně.Ale o tom jsem mluvit nechtěla.
Víte,přemýšlela jsem,co by se stalo,kdyby všichni lidé se začali stravovat tímto(tedy takovým,o kterém je na vašich stránkách řeč a který se i já snažím v sobě ustálit) způsobem v naší zemi.A tady mne napadla zajímavá myšlenka.
Ať se mi to líbí nebo ne,musím připustit,že naše "civilizace",země a jejich fungování stojí mimo jiné také na potravinářském průmyslu(tedy výrobě toho,co nalézáme v supermarketech),zemědělství(chov krav,prasat,následně mléko,výroba mléčných výrobků),farmaceutickém průmyslu(výroba léků,jejichž prospěšnost pro organismus může být mnohokrát otázkou sporu...napadá mne výstižný výraz rakovinový průmysl)atd.Tedy jsou to příjmy do státních rozpočtů,jsou to možnosti zaměstnání.A určitě ne zanedbatelné.A pokud jsou tyto "průmysly" důležitými piliři fungování státu,je možné je nahradit okamžitě jinými pilíři,které by přinášely užitek jak lidskému zdraví,tak zdroje rozvoji celé společnosti,?Je možné vůbec obojí?Protože kdyby lidé přestali jíst to,co vidíme denně v supermarketech(potravinářský průmysl by snížil příjmy),maso by bylo pouze výjimečná a maximálně syrová potrava(zemědělství by patrně bylo po této stránce v troskách),farmaceutický průmysl by nevydělával tolik(lidé by neužívali tak mnoho jejich preparáty)apod......nebyla by to slušná katastrofa pro fungování státního systému?Víte,nechci se v žádném případě zastávat toho,jak naše společnost funguje,na čem staví hodnoty,co propaguje.Myslím,že je bohužel jen a jen založena na penězích a ty jsou obrovský motor,hnací síla.Pokud je v něčem možnost zisku,pak je třeba toho využít na maximum,a třeba i za cenu zdraví,životů.Zní to více než smutně....Ale je možné tento rozjetý vlak zastavit bez následků?A ještě jedna poznámka.Žiji v této společnosti a spousta věcí mi velmi vyhovuje,a myslím,že nejen mně.Určitě bychom se všichni neradi vzdávali jistého pohodlí,které každodenně využíváme,jsme na něj zvyklí(od hloupostí jako je komfort vytápěných domů,teplé vody,topení,aut,nonstop služeb přes auta,zaměstnání,slušný plat....)Nemůže toto vše tak trochu třeba existovat i z peněz těch odvětví průmyslu,co nám na druhé straně zase něco berou(úspěšným manipulováním naši schopnost se svobodně rozhodnout například v otázce zdraví,prospěšnosti)?Protože i tady platí,že vše se vším souvisí,nic nepracuje odděleně a nezávisle....tedy žádný průmysl.
Jardo,prosím berte můj příspěvek jen jakousi úvahu.Moc by mne zajímal váš názor.
Přeji fajn den
Také jsem to kdysi zkoumal a dospěl jsem k závěru, že by se nestalo vůbec nic. Prostě by se vytlačila zase ze společnosti líná nadkasta požíračů peněz a společnost by po určité době přijala jiné hodnoty jako měřítko blahobytu. Musíte si uvědomit, že peníze jsou pouze způsob, jak nás pracující připravit o cca 90 % našich těžce vydělaných peněz. Jinak to bude, pokud bych já vypěstoval třeba mrkev a vy třeba králíka, tak se sejdeme, domluvíme se, že za králíka dostanete třeba 20 kilo mrkve a obě strany jsou spokojené. Máte tam někde prostor pro vyrabování těch 90 %, které vlastně každý měsíc hodíte do kanálu, no nemáte a o tom to je. Nestalo by se tedy nic a společnost by žila stejně jako dnes a určitě mnohem lépe i radostněji. Ono už asi větší sviňárnu ani vymyslet nejde, když zvážíte, že za feudála se platil desátek a nyní platíte devadesátek a stále to je málo. Logicky tedy stačí vydělat pouhou desetinu a vše funguje stejně jako dnes, akorát potom bude bohužel muset dělat každý, ale na tom já nic špatného nevidím.