KarelK píše:
Dobry den (vecer) Jardo,
mam na vas otazku ohledne konzumace ovoce v zime. Osobne jsem dost zimomrivy typ, uz od malicka, k tomu prispiva i moje nizka vaha. Casto mivam studene ruce i v lete a zimni obdobi kvuli chladu a vetsinou zmrzlym rukam fakt nemusim. Jsem na syrove strave cca od poloviny cervence, takze me ceka ted prvni zima pri novem stravovacim rezimu. Behem leta jsem si zvykl na ovocne snidane a do obeda jsem byl vzdy vetsinou na ovoci. Ted premyslim jak to budu delat behem zimy. Vzhledem k tomu, ze ovoce ma tendence organismus ochazovat, tak mi to neprijde jako idealni reseni. Ńehlede na to, ze v zime je nabidka omezena a cena vcelku vysoka. Zkratka si nemuzu pomoct, ale konzumace ovoce v zime mi prijde proti prirode. Ovsem v pripade jeho vylouceni mi nezbyva zadna slozka potravy, ktera by mi zajistila dostatecny prisun kalorii, vzhledem k tomu, ze pravidelna konzumace obilovin se nedoporucuje (a vy jste stejneho nazoru). Dale by me zajimalo, zda se v zavislosti na vnejsich podminkach (menicich se rocnich obdobich) lisi vase stravovani a pri vyberu potravin berete ohled na jejich vice jang ci jin vlastnosti. Zatim jsem se na internetu nesetkal s tim, ze by to nejaka z "raw" osobnosti resila. Napriklad Dr. Graham, ktery doporucuje prijmat 80% z denniho prijmu kalorii z ovoce a max. 10% z celkovych kalorii z tuku (stejne tak u bilkovin) toto zrejme vubec nezohlednuje. Nevim presne kde konkretne Dr. Gaham zije, ale pokud je to nekde na Floride, pak pro nej celorocni velka konzumace ovoce neni problem, ale co my, kdyz mame v zime treba i -10°C.
Dekuji za odpoved.
Již jsem to zde několikrát psal, že neexistuje žádný úplně dokonalý stravovací styl. Nemůžete se držet někoho, kdo žije někde jinde a jeho tělo také funguje jinak. Veškeré podmínky a nároky, které má vaše tělo tady, máte a musíte splnit jenom vy. Já osobně to také příliš neřeším, prakticky jedu nějakou svojí zaběhlou linii, která mně vyhovuje a zařazuji do toho doplňky, které vyhovují podle mých představ. To ještě neznamená, že to samé bude vyhovovat vám i když žijete ve stejném časovém pásmu a ve stejných klimatických podmínkách. Podmínky fungování jednotlivých těl, jsou velice individuální a nárok jednotlivce na energii také. Řešil bych spíš to, že jste nedokrvený, což signalizuje zimomřivost a viděl bych rozumné to řešit určitě jinak, než vyhraněným stravovacím stylem. Je potřeba se zamyslet nad tím, co vlastně dělám špatně a proč mi teda vůbec je zima. Můj osobní názor na to, jak řešit tu vaší situaci je, že bych zkoumal, zda vůbec reálně mohu mít dostatek Omega 3 mastné kyseliny, která zajišťuje prokrvení periferních tkání. Pokud této kyseliny dostatek nemáte a je to vysoce pravděpodobné, pak není důvodem se starat o poměr jin a jang, ale staral bych se o to, abych ji doplnil a tím si vybalancoval tu zimomřivost lepším prokrvením periferních tkání. Vyzkoušejte například do ranního ovocného salátu přidat určitou dávku sirné patlanice, optimálně vyrobené z kozího nepasterizovaného tvarohu, lněného oleje a lněného semínka, jak to tady popisuji. Sice tak razantně zvýšíte konzumaci tuků, ale jsou to tuky velice zdravé, které naopak tělu velmi prospívají a nevidím důvod jich konzumovat nějaké extrémně malé množství. Totéž platí pro ořechy, kde můžete v zimě razantně zvýšit přísun. Já osobně příliš veliké rozdíly mezi létem a zimou nedělám, moje tělo funguje pří popisovaných jídelníčcích, s malými obměnami, velice dobře v průběhu celého roku.