Zdravím všechny. Mám dotaz k takové bizarní potravině - šťávě ze syrového masa.
Její konzumací byla známá Alžběta bavorská, manželka císaře Františka Josefa I.
Tato dáma, která s vyšším věkem vedla čím dál - tím víc podivínštější život, pila prý šťávu z masa v době když chtěla shodit na hmotnosti (byla posedlá zachováním své štíhlé postavy a prý trpěla i mentální anorexií).
Eugen Ketterl (komorník Františka Josefa) napsal:
Citace:
V Cap Martin spatřil císař jednoho jitra v komnatě císařovny láhev s rudou tekutinou. Když se tázal, co to je, bylo mu řečeno, že je to šťáva z 6 kilogramů hovězího masa, kterou císařovna toho dne požívala jako jediný pokrm, jelikož její váha byla překročena o 3 dekagramy.
"Strašlivé," řekl císař, potřásaje hlavou.
Ne, že bych to chtěl pít, jen jsem zvědavý jestli to má vůbec nějaký výživový smysl a jestli by i do filtrované šťávy mohli proniknout případné zárodky menších parazitů. Má to nějaký historický základ nebo to byl nápad potřeštěné císařovny?