Xion píše:
Chcem sa opytat, ci nahodou niekto nevie, ako sa robia testy a vysledne tabulky na meranie zasadotvornosti a kyselinotvornosti potravin. Pretoze tie tabulky sa v niektorych veciach dost lisia.
U masa, vajec a surovej zeleniny nieje taky zmatok. Tam sa tabulky zhoduju. Ale u ovocia (hlavne sladkeho), obilovin a niektorych inych druhoch je naprosty zmatok.
Tak napriklad. V niektorych tabulkach je sladke ovocie uvadzane ako kyselinotvorne, pretoze obsahuje cukor. Ako na to dosli? V Petriho miske? Pretoze v ludskom tele to moze fungovat inak. Takisto je rozdiel, ci sa to konzumuje zle skombinovane, alebo na precisteni traviaci trakt a na lacno, napriklad rano. Pri ovoci by sa malo proste testovat na prazdny zaludok, ale tabulka to nikdy nehovori. Ked napriklad pijem ananasovu stavu cely den, zrovna mi to pH moci a na konci dna je uz skoro zasadita. Pritom ananas ma vela cukru. Podobne melon. Najvacsi zmatok je asi okolo bananov, sladkych jablk, marhul a broskyn. Tu ich skoro vsetky tabulky uvadzaju kyselinotvorne, ale vitariani, ako aj knizky o surovej strave ich uvadzaju zasadotvorne. Jednoducho preto, ze vsetko surove, dozrete ovocie je zasadotvorne.
Ja by som rad poznal, ci je niekde poriadna tabulka, o ktoru sa da opriet. Cize, kde ovocie testuju tak ako ma byt spravne konzumovane.
Nechame teraz ovocie tak, pretoze ja si myslim, ze bude vsetko zasadotvorne, ak sa je na lacny zaludok, a s nicim sa nekombinuje, a je dozrete.
Dalsi zmatok je okolo strukovin a obilovin. Nikdy nieje uvedene, ci sa jedna o obilovinu naklicenu, namocenu alebo varenu. Tu bude podla mna rozdiel. Rad by som vedel, ako je to s tymito varenymi obilovinami, a aku mieru prekyselenia sposobuju:
spaldova psenica - uvadza sa ako velmi mierne zasadotvorna, avsak obiloviny su predsa prekyselujuce
jacmen - je kyselinotvorny, ale niekde je silne kyselinotvorny, kym inde len velmi jemne
ovos, ryza - tam sa vacsinou zhodnu, ze je stredne kyselinotvorna, biela ryza viac ako celozrnne odrody
cervena ryza - to neviem
pseno(jahly) - mierne zasadotvorne
pohanka - surova namocena mierne zasadotvorna , varena je aka?
quinoa - to vobec neviem?
Tak takovou tabulku a nějaký opravdu přesný systém na rozlišování zásadotvorných a kyselinotvorných potravin, hledáte dle mého názoru naprosto zbytečně. Sám jsem to také dlouho řešil, než jsem přišel na to, že je to hovadina se tím zabývat, hnedle z několika důvodů. Každá potravina reaguje jinak v těle než je její přirozené pH, čili kyseliny mohou být zásadotvorné a opačně, navíc stejná potravina reaguje jinak v jiném těle. Další úskalí jsou kombinace různých potravin, kdy dvě čistě zásadotvorné potraviny, již zareagují v těle kyselinotvorně a poslední bod je Vaše psychika, která celkem v pohodě dokáže přebít naprosto vše a budete překyselený i v tom případě, že budete jíst jenom zásadotvorné potraviny. Jediné, co opravdu funguje, jsou vlastní zkušenosti na vlastním těle a pravidelné měření pH moče, které je jediným pevným bodem celého problému, vše ostatní závisí na tolika faktorech, že se s tím zabýváte opravdu zbytečně.