Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob říj 05, 2024 11:28 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 488 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: stř čer 08, 2011 10:53 am 
Offline

Registrován: pát dub 01, 2011 7:38 am
Příspěvky: 107
Jarda píše:
A nebude to spíše kumys, aby to čtenáře nějak nemátlo.
No psali to v Blesku, tak to musi byt pravda \":)\"
http://www.blesk.cz/clanek/pro-muze-nov ... -pivo.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: stř čer 08, 2011 2:48 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 26, 2011 11:26 am
Příspěvky: 150
Bydliště: Košice
sokol píše:
No psali to v Blesku, tak to musi byt pravda \":)\"
http://www.blesk.cz/clanek/pro-muze-nov ... -pivo.html

V mongolsku volaju kumys: Airak. Mlieko sa postupne každý deň prilieva, čím sa vlastne okysličí, čerstvé mlieko sa premiešava so starším. Cukor – laktóza, ktorý sa nachádza v mlieku kvasí a tým vzniká alkohol. Domorodci tvrdia, že je na úrovni nášho 10-12 stupňového piva Je to však špecialita iba týchto oblastí. V Európe sa tiež pokúšali vyrobiť kumys, vyrobili však iba kyslé mlieko, ktoré neobsahovalo alkohol. Z kravského mlieka Mongoli zase pália našu známu, klasickú lavórovicu. Ale pochybujem ze by ste sa opili, lebo enzym ktory mame ho zabije. Ale niektore rasy ludi ako kyrkizi, mongoli ho nwmaju.

_________________
PRED NAKUPEM V OBCHODNYCH RETAZCOCH SI POZRI STRANKU: http://www.potravinynapranyri.cz/
Výrobca vakcín Merck (MSD) v 2. polroku 2009 zaplatil lekárom najmenej 18,8 milióna dolárov:
http://bit.ly/OuRIXq


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: čtv čer 09, 2011 8:55 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28376
Bydliště: Poděbrady
sokol píše:
No psali to v Blesku, tak to musi byt pravda \":)\"
http://www.blesk.cz/clanek/pro-muze-nov ... -pivo.html

Tak blesk je zdroj informací, které se dají ukládat jako historicky nezpochybnitelné pravdy o tom ani slovo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: čtv čer 09, 2011 8:59 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28376
Bydliště: Poděbrady
milo1 píše:
V mongolsku volaju kumys: Airak. Mlieko sa postupne každý deň prilieva, čím sa vlastne okysličí, čerstvé mlieko sa premiešava so starším. Cukor – laktóza, ktorý sa nachádza v mlieku kvasí a tým vzniká alkohol. Domorodci tvrdia, že je na úrovni nášho 10-12 stupňového piva Je to však špecialita iba týchto oblastí. V Európe sa tiež pokúšali vyrobiť kumys, vyrobili však iba kyslé mlieko, ktoré neobsahovalo alkohol. Z kravského mlieka Mongoli zase pália našu známu, klasickú lavórovicu. Ale pochybujem ze by ste sa opili, lebo enzym ktory mame ho zabije. Ale niektore rasy ludi ako kyrkizi, mongoli ho nwmaju.

Našinec se po kumysu většinou opít nestihne, protože se velice rychle vyčistí každou tělní dírou, kterou má k dispozici, já bych to viděl, že i ušima a očima.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: čtv čer 09, 2011 7:29 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 26, 2011 11:26 am
Příspěvky: 150
Bydliště: Košice
len jeden dotaz. Houbu mám 3 týdny, tu v košicích bol problem zohnať ju. Som bol pre nu osobne v Trenčíne na západe slovenska. Problem je že rastie nejak pomaly. Denne mením mlieko čerstvé a nic. Podotýkam že ju mam v sklenenj nádobe zakrytu lanovou utierkou pri izbovej teplote.
Neviete nejaký typ ako ju oklamať aby rástla ?

_________________
PRED NAKUPEM V OBCHODNYCH RETAZCOCH SI POZRI STRANKU: http://www.potravinynapranyri.cz/
Výrobca vakcín Merck (MSD) v 2. polroku 2009 zaplatil lekárom najmenej 18,8 milióna dolárov:
http://bit.ly/OuRIXq


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: čtv čer 09, 2011 8:09 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 03, 2011 5:09 pm
Příspěvky: 402
milo1 píše:
len jeden dotaz. Houbu mám 3 týdny, tu v košicích bol problem zohnať ju. Som bol pre nu osobne v Trenčíne na západe slovenska. Problem je že rastie nejak pomaly. Denne mením mlieko čerstvé a nic. Podotýkam že ju mam v sklenenj nádobe zakrytu lanovou utierkou pri izbovej teplote.
Neviete nejaký typ ako ju oklamať aby rástla ?

Zkuste ji dát půst - zhruba na 12 hodin ji dejte do destilované nebo převařené vody pokojové teploty. Jinak u mě je ta houbička nějaká divoká, někdy roste hodně a někdy vůbec. Jednu dobu dokonce ani jaksi nechtěla vyrábět kefír, tak už jsem se smiřoval s tím, že ji vyhodím a najednou se zase rozjela.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob čer 11, 2011 3:31 pm 
Offline

Registrován: sob čer 11, 2011 12:52 pm
Příspěvky: 1
Dobrý den,

jak už tu kdosi před časem zmiňoval, někteří lidé doporučují houbu pravidelně omývat pod tekoucí vodou, což je přesným opakem toho, co tvrdíte Vy. Varujete, že to může houbu vážně poškodit, případně dokonce zabít.
Mám proto obavu, abych nekoupil houbu od někoho, kdo ji tímto způsobem (byť v dobrém úmyslu) ničí. Chci se tedy zeptat, jestli lze nějak poznat, pokud by houba byla poškozená.

Děkuji,
Jakub Cepník


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob čer 11, 2011 4:26 pm 
Offline

Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm
Příspěvky: 560
Igi píše:
Zkuste ji dát půst - zhruba na 12 hodin ji dejte do destilované nebo převařené vody pokojové teploty. Jinak u mě je ta houbička nějaká divoká, někdy roste hodně a někdy vůbec. Jednu dobu dokonce ani jaksi nechtěla vyrábět kefír, tak už jsem se smiřoval s tím, že ji vyhodím a najednou se zase rozjela.

s tou nepravidelnostou rastu mam tiez skusenost, niekedy par dni nic a zrazu zo dna na dn jej je o lyzicu viac.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: sob čer 11, 2011 9:41 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28376
Bydliště: Poděbrady
Jakub Cepník píše:
Dobrý den,

jak už tu kdosi před časem zmiňoval, někteří lidé doporučují houbu pravidelně omývat pod tekoucí vodou, což je přesným opakem toho, co tvrdíte Vy. Varujete, že to může houbu vážně poškodit, případně dokonce zabít.
Mám proto obavu, abych nekoupil houbu od někoho, kdo ji tímto způsobem (byť v dobrém úmyslu) ničí. Chci se tedy zeptat, jestli lze nějak poznat, pokud by houba byla poškozená.

Děkuji,
Jakub Cepník

Tak o tom nevím a pochybuji, že by to šlo nějak rozlišit, kromě chuti samotného kefíru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: ned čer 12, 2011 9:23 am 
Offline

Registrován: úte zář 21, 2010 5:14 pm
Příspěvky: 71
Bydliště: Zlín
milo1 píše:
V mongolsku volaju kumys: Airak. Mlieko sa postupne každý deň prilieva, čím sa vlastne okysličí, čerstvé mlieko sa premiešava so starším. Cukor – laktóza, ktorý sa nachádza v mlieku kvasí a tým vzniká alkohol. Domorodci tvrdia, že je na úrovni nášho 10-12 stupňového piva Je to však špecialita iba týchto oblastí. V Európe sa tiež pokúšali vyrobiť kumys, vyrobili však iba kyslé mlieko, ktoré neobsahovalo alkohol. Z kravského mlieka Mongoli zase pália našu známu, klasickú lavórovicu. Ale pochybujem ze by ste sa opili, lebo enzym ktory mame ho zabije. Ale niektore rasy ludi ako kyrkizi, mongoli ho nwmaju.

Tak jsem si včera už podruhé měřil na policejním alkotesteru ihned po vypití 1/2 l kefíru co naměříme a opět nic.Tak nevím co je na tom alkoholu v kefíru-a to jsem měl domácí z houbičky,pravda.Asi tam nic není.
Zdenek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2011 6:15 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28376
Bydliště: Poděbrady
zdenin píše:
Tak jsem si včera už podruhé měřil na policejním alkotesteru ihned po vypití 1/2 l kefíru co naměříme a opět nic.Tak nevím co je na tom alkoholu v kefíru-a to jsem měl domácí z houbičky,pravda.Asi tam nic není.
Zdenek.

On tam alkohol je vždy, ale je ho tam opravdu málo, čili se není čemu divit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2011 8:50 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 26, 2011 11:26 am
Příspěvky: 150
Bydliště: Košice
zdenin píše:
Tak jsem si včera už podruhé měřil na policejním alkotesteru ihned po vypití 1/2 l kefíru co naměříme a opět nic.Tak nevím co je na tom alkoholu v kefíru-a to jsem měl domácí z houbičky,pravda.Asi tam nic není.
Zdenek.

Vy asi ťažko vyrobíte kefír z obsahom alkoholu. Chodte na výlet do mongolska a na vlastne oči sa možte presvedčiť že ako sa tamojši mongoli vedia opiť z kumysu. Teda vy to zbatočne budete skúšat v domácich podmienkach. Oni ten kumys stale dolievaju a kvasi sa, takže po 100 tom doliati a opetovnom kysnutí tam asi alkohol bude. Ešte dodávam, že kumys sa vyrába z mlieka klisen a oslic. Kefír sa vyrába kvasením kravského mlieka a kumys kvasením mlieka kobylieho teda oslice. Dufám že si rozumieme.

_________________
PRED NAKUPEM V OBCHODNYCH RETAZCOCH SI POZRI STRANKU: http://www.potravinynapranyri.cz/
Výrobca vakcín Merck (MSD) v 2. polroku 2009 zaplatil lekárom najmenej 18,8 milióna dolárov:
http://bit.ly/OuRIXq


Naposledy upravil milo1 dne pon čer 13, 2011 9:58 pm, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2011 8:59 pm 
Offline

Registrován: pát dub 01, 2011 7:38 am
Příspěvky: 107
milo1 píše:
Vy asi ťažko vyrobíte kefír z obsahom alkoholu. Chodte na výlet do mongolska a na vlastne oči sa možte presvedčiť že ako sa tamojši mongoli vedia opiť z kefíru. Teda vy to zbatočne budete skúšat v domácich podmienkach. Oni ten kefir stale dolievaju a kvasi sa, takže po 100 tom doliati a opetovnom kysnutí tam asi alkohol bude.

mam opravdu vazne podezreni ze mongolove delaji kumys. kefir pochazi z kavkazu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2011 9:54 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv kvě 26, 2011 11:26 am
Příspěvky: 150
Bydliště: Košice
zdenin píše:
Tak jsem si včera už podruhé měřil na policejním alkotesteru ihned po vypití 1/2 l kefíru co naměříme a opět nic.Tak nevím co je na tom alkoholu v kefíru-a to jsem měl domácí z houbičky,pravda.Asi tam nic není.
Zdenek.

ešte upresním, že oni ten kumys sa vyraba v mongolsku z mlieka oslic. Tak nie kefír. Nemýlte si pojmy.

_________________
PRED NAKUPEM V OBCHODNYCH RETAZCOCH SI POZRI STRANKU: http://www.potravinynapranyri.cz/
Výrobca vakcín Merck (MSD) v 2. polroku 2009 zaplatil lekárom najmenej 18,8 milióna dolárov:
http://bit.ly/OuRIXq


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kefírová houba
PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2011 10:40 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Kumys alebo mongolsky Airak, je vlastne kysnuté kobylie mlieko. Keď vojdete do jurty, pri vchode po ľavej strane býva zavesené veľké vrece z hovädzej kože, ušité srsťou dovnútra. Tam sa mlieko postupne každý deň prilieva. Je dobrým zvykom, že kto vojde do jurty, musí drevenou naberačkou zamútiť týmto mliekom, čím ho vlastne okysličí, a čerstvé mlieko sa premiešava so starším. Kým kobyly nestratia mlieko, dolieva sa, odoberá sa a pije. Cukor – laktóza, ktorý sa nachádza v mlieku kvasí a tým vzniká alkohol. Domorodci tvrdia, že je na úrovni nášho 10-12 stupňového piva. Je to však špecialita iba týchto oblastí. V Európe sa tiež pokúšali vyrobiť kumys, vyrobili však iba kyslé mlieko, ktoré neobsahovalo alkohol. Malé množstvo alkoholu v kumyse nemá šancu doputovať do nášho európskeho mozgu cez plnotučným mliekom premastený žalúdok. Naše enzýmy ho cestou rozložia. Celá záhada, prečo sa Mongoli opijú z kumysu a my nie, je v tom, že žltá rasa nemá vo svojom organizme enzým, ktorý by štiepil alkohol. Pitie alkoholu je u nich ako infúzia. Malé množstvo stačí na veľa zábavy!
Ako vidno, žiadne kefírky sa nepridávajú, kefírky sa živia laktózou, preto je kefír niečo úplne iné ako kumys.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 488 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 33  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz