Maybes píše:
Ještě by mě zajímalo jak získat dostatečné množství vápníku? Dcera je také vegetarián a mléčné výrobky také nejí, necítí se po nich dobře. Je asi pravda, že např. v tvrdých sýrech je ho hodně, ale překyseluje a pak se ten vápník zase spotřebovává, jak jsem se dočetla z knih N.W.Walkera.
Vím, že je v sezamu, mandlích, máku tofu(?), ale kdo sní dennně 100g máku, nebo semínek?
Dana
Treba si uvedomit, ze acidobazicka rovnovaha je klucovy aspekt pri vyuzivani vapnika. Vapnika netreba zdaleka tak mnoho, pokial ma telo pH zrovnane. Tie zdroje, co uvadzas su spravne, sezam, mandle, mak, ale aj ostatne orechy a listova zelenina, brokolica. Pokial mas uz pH zrovnane, a vapnik je v tele doplneny, dovolim si tvrdit, ze i konzumacia ovocia, v ktorom sa vapnik nachadza v malom mnozstve oproti orechom ci zelenine, dokaze pokryt dennu davku vapnika, no pri deficite si myslim, ze na doplnenie vapnika treba zaradit i bohatsie zdroje.
Nejde vsak iba o vapnik v potrave. To je zase len ciastocna analyza problemu. V skutocnosti vzdy ide o vyuzitelnost vapnika. Ten sa teda musi vstrebat a pouzit. A preto je dolezite, ci sa nachadza v organickej forme, spolu s inymi prkvami ako napriklad horcik a takisto je dolezite, ci je v krvi dostatok vitaminu D.
Pani doktorka sa sice smeje, ale uvidime, kto sa bude smiat naposledy... staci si pozriet, ako vyzera vacsina doktorov po 50tke a v akom veku zomieraju. Ja by som radsej veril Walkerovi, ktory sa dozil cez 100 rokov. To jej samozrejme nehovor, vacsina doktorov ma prilis vysoke ego. Nastvala by sa, a ten hnev by ju prekyselil, cim by prisla o vapnik. Sranda by bola este jej to v tom stave povedat, ale to bolo skor vhodne do nejakeho komedialneho filmu.
Ale mozno to nieje jej pripad, neviem. Ja osobne povazujem dobreho doktora za takeho, ktory ma zmysel pre humor a rad sa necha poucit, teda vie priznat, ze aj nieco nevie.