250 ml - Jáhly
750 ml - Voda
Propláchnuté jáhly vsypeme do vroucí,
lehce osolené vody a pod pokličkou vaříme
bez míchání na nejmírnějším plameni
20 minut. Necháme krátce vychladnout.
4 lžíce - Olej
200 ml - Kukuřičná nebo jahlová mouka hladka
2 lžíce - Kukuřičny škrob
5 lžic - Jablečny koncentrát (nebo cukr)
¼ lžičky - Skořice mletá
Špetka - Zázvor mletý
4 lžice – Kokos
2 odměrky – Stevie prášek (pod názvem Sladký polibek)
Do teplých jáhel přidáme olej, mouku, škrob,
jablečný koncentrát nebo hroznový cukr, skořici,
zázvor a kokos. Umícháme vlhké těsto, které
rozprostřeme do formy na pečící papír. Pokud
by těsto bylo sypké, přidáme horkou vodu.
Meruňky čerstvé půlené
Špetka – Sůl
4 lžíce – Rýžová instantní kaše nebo mouka (může být i jáhlová nebo kukuřičná)
2 lžíce – Hroznový cukr (nebo jiný)
3 lžíce – Rýžové mléko sušené
2 - 3 lžíce – Olej
Na těsto rozprostřeme půlené meruňky nebo třešně, které jsme promíchali se špetkou soli, aby se vytáhla sladivost ovoce. Pečeme přibližně 20 minut, potom předpečený koláč posypeme drobenkou, kterou jsme umíchali z rýžové mouky, sušeného mléka, cukru a oleje. Dopečeme, dokud drobenka nezezlátne.
Na fotce je jáhlový koláč s jablky z knihy Přirozeně bez lepku a bez mléka, více na http://www.prirozenebezlepku.cz
Tuto obměnu připravíme tak, že na jáhlové těsto naklademe pokrájená jablka, upečeme a ještě horká jablka potřeme rozehřátou zavařeninou a posypeme strouhaným kokosem.