Mayday píše:
Dobrý den, jsem bývalý sportovec (17 let aktivního hokeje), který přešel do kancelářského zaměstnání, kde mám managerskou pozici.Je mi 30 a mám BMI 27,8 což je nadváha. Po přečtení Vašeho příběhu jsem se rozhodl, že Vám napíšu. Zajímá mne ŠP a její účinky na správné trávení, energii, mozek a v neposlední řadě hubnutí...ale mám trochu obavy z nepříjemných příznaků, popřípadě z pocitů silné nevolnosti nebo dokonce poničení střev atd. Můj švagr je celkem blázen do těchto věcí a měl možnost ji před několika lety vyzkoušet. Vyprávěl mi, že zažil hodinu a půl mučení, kdy měl břicho k prasknutí, procvičoval celé tělo a voda ne a ne ven. Když už byl rozhodnut, že se půjde vyzvracet, zabublalo mu v břiše a huráááá....sifon se dostavil. Pak prý už je to hračka. Po vyprázdnění a vypití asi 6 litrů slané vody, kdy kolem něj lítala manželka a nosila mu láhve plné slané vody na záchod, sifon přerušil rýží a dostal strašnou zimnici, že si musel napustit vanu plnou horké vody, kde trávil 2 hodiny. Prý byl celý zbytek dne zesláblý, klepal se a vůbec mu nebylo dobře. Je možné, že odvodnění či nesprávné provedení ŠP může toto vyvolat? Je to opravdu tak lehké jak píšete ve Vašich příspěvcích...skoro bez cviků? Děkuji za odpověď.
BMI 27,8 je již poměrně vysoké, zvláště ve Vašem nízkém věku a předpokládám, že prudkém nárůstu váhy po ukončení aktivního sportování. Vystavujete se tím značnému riziku pozdějších zdravotních problémů. Já mám v 50 letech BMI necelých 21 a považuji za normální váhu BMI tak do 22. Obecně se jako normální váha uvádí BMI do 25, ale můj názor je, že každé kg navíc nad BMI 22 znamená potenciální problém v dalších letech. Také nepočítejte s tím, že jedno provedení sankapraksalany odstraní naráz letité překyselení organizmu a zbaví Vás nadváhy. Váhu neovlivňují nějaké kalorie, nebo jouly, jak se většina lidí mylně domnívá, ale hlavně překyselení organizmu s následným ukládáním kyselých zplodin v organizmu. To bez celkové změny stravovacího a životního režimu není možné odstranit, ale rozhodně provádění sankapraksalany není na škodu a organizmu tím jednoznačně prospějete. Nevím jak velký blázen je Váš švagr, ale při nesprávném provedení celé procedury se skutečně mohou dostavit negativní pocity a ztráta energie. Já sám v úvodním upozornění na
http://www.zdravi-az.cz varuji před neuváženými pokusy s vlastním tělem a všem radím nechat se vést při prvním provedení sankapraksalány, buď mnou, nebo někým, kdo již má zkušenosti a je schopen Vám vysvětlit co se děje a poradit jak se případných potíží zbavit. Pokud jste pozorně pročetl můj návod k provedení na stánkách
http://www.zdravi-az.cz tak tam jsou obě zmíněné varianty potíží popisovány, včetně postupu jak se jich vyvarovat, nebo je v průběhu očisty odstranit. Pro upřesnění zde je citace, kterou při pozorném čtení v textu jistě najdete:
Provádí se zásadně ráno a nalačno. Počítejte s tím, že celá očista trvá déle než hodinu, proto je k tomu vhodné sobotní nebo nedělní ráno. Tento ani příští den neprovádějte žádné násilné cviky a v den očisty je třeba mít klid a být celý den v teple.
Pokud ihned k vyprázdnění nedojde, obsah žaludku neprochází normálně do trávicí trubice a vyvolává pocit přeplněnosti až nevolnosti, chvilku můžeme počkat, tak pět minut, než ke stolici dojde, případně uděláme několik úklonů vpravo a vlevo a párkrát stlačíme oblast břicha a žaludku, aby voda postoupila do střev. Může se stát, že u některých osob plynová bublina vzniklá kvašením zabrání průchodu vody a vytvoření sifonu nebo to, že hrdlo vrátníku se neotevírá tak, jak by mělo. Pocit vymizení nevolnosti znamená, že průchod je otevřen, sifon se vytvořil a pokračujeme v pití slané vody. Jestliže by se výjimečně nedostavil výsledek, navodíme vyprázdnění pomocí klyzmatu o obsahu 1/2 litru zavedeného obvyklými prostředky (klystýr, irigátor). Je třeba, aby se vytvořil efekt sifonu (násosky). Jakmile vyjde první stolice a sifon není přerušen, ostatní už pokračuje automaticky.V nejnepříznivějším případě, to jest, že by voda vůbec nevyšla ze žaludku jsou možná dvě řešení. Vyprázdnit žaludek tím, že podráždíme kořen jazyka třemi prsty pravé ruky a vyvoláme reflex zvracení. Neděláme nic, voda se vstřebá a později ji vymočíme. Zatím jsem se s tím, že by voda neprošla nesetkal, ale André van Lysebeth tuto možnost zmiňuje, tak ji pro úplnost uvádím. Ztráta pocitu tepla je u prvního nesprávného provedení možná, protože tělo při průplachu vyplaví rezervy glukózy z jater, ale pokud jste celý den v teple a nemáte zbytečně vysokou fyzickou zátěž, tak nic takového nehrozí. Tělo si postupně zvykne a po několika provedeních uvidíte, že není problém po proceduře pracovat normálně. Sám již pak poznáte varovné signály nedostatku energie včas, námahu zastavíte a zahřejete se. Já sám již mohu proceduru provést kdykoliv a za jakýchkoliv podmínek. Provedení mi netrvá déle než 1 hod včetně prvního jídla, ale je třeba upozornit, že zkušenosti mám již více jak dvacetileté. Navíc své tělo velice dobře znám a jsem schopen mu vyhovět, což mi negativní vjemy zcela odstraňuje a nemám ani pocit strachu, který cítím z Vašeho dotazu. Asistenci manželky také samozřejmě nepotřebuji. Do fáze prvního jídla je vše zcela bez rizika a maximálně se vyzvracíte, pokud voda vrátníkem neprojde. Zvracení vypustí plynovou bublinu a poté již voda jistě projde, když po vyprázdnění budete pokračovat v pití. Ovšem po průplachu, a na tuto část textu upozorňuji na
http://www.zdravi-az.cz tučným písmem je riziko relativně větší. Zvláště u osob s poškozenou stěnou trávicí trubice, ale to ve Vašem věku nepředpokládám, může dojít ke srůstům, pokud se nenajedí nejdéle do hodiny po provedení sankapraksalany. Pokud dodržíte postup přesně podle návodu nehrozí, až na uvedené kontraindikace žádné riziko poškození střeva, ani jiných orgánů. Cviky nejsou nutné, ale pokud je budete provádět je vše snazší. Pozitivní vliv má sankapraksalana na každý bod uváděný ve Vašem dotazu, ale nevyřeší veškeré problémy. Navození ztracené rovnováhy znamená pochopení a dodržování více souvislostí, nezbytně nutných k udržení jak stabilní váhy tak zdraví. V tomto Vám samozřejmě mohu být nápomocen a formou osobní konzultace Vás seznámit se vším, co je třeba dodržovat pro zachování stálého zdraví.