Pripojím sa ku diskusii o kalóriách...
Všetci vieme, že najmenej kalórií je v bielkovinách, najviac v tukoch, stredne v sacharidoch (čo sa týka kalórií na jednotku množstva toho ktorého makroelementu).
"Kulturistická diéta" je založená na vysokom obsahu bielkovín a sacharidov (zložených, ktoré údajne podľa novších výskumov nie sú až tak vzdialené sacharidom jednoduchým ako sa myslelo....), pričom množstvo tukov sa znižuje - preto napríklad uprednostňujú kuracie prsia pred kuracím stehnom atď... a varia na vode (čo by nebolo zlé, keby potom do toho hotového mäsa pridali tuk...).
Kulturistická diéta je OMYL. Bielkoviny sa lepšie vstrebávajú vtedy, ak má človek k dispozícií dostatočné množstvo tukov (v strave). Neviem prečo panuje iná mienka na kulturistických fórach... Neviem prečo sa doplnky výživy pre kulturistov a cvičencov v posilňovni všeobecne chvália tým, že obsahujú znížené množstvo tuku... Aj tak tie sr*čky nepoužívam a nikdy nebudem. Ak makroelementy (sacharidy, bielkoviny, tuky.....bez nich to nejde
), tak jedine v prirodzenej forme...
Čo sa tukov týka, s včerajškom a dneškom mám skúsenosť zaujímavú...
Od včera rána mám veľmi kvalitnú domácu slaninu z farmy, kde sa prasatá "pasú" na lúkach a v lese. Za tieto dva dni som zjedol asi 300g slaniny, 250g pomletých (na sucho opražených, lebo sézam sa po kvasení už nedá pomlieť bez "storočného sušenia"...) sézamových semien.... čo sa tuku (a čiastočne bielkovín - asi 43g z dvoch dávok sézamu rozdeleného na dva dni) týka... Počet gramov tukov niekoľkonásobne prevýšil počet gramov bielkovín... (mal som aj 2 porcie x 200g hovädzieho pomletého bio mäsa, 10 minút vareného), sacharidov som mal tiež dosť - každý deň liter štiav - 2 porcie po 500ml, a tieto dva dni som mal aj 4 porcie (jem 3 jedlá denne) na noc vo vode odstatého (a potom uvareného) pšena, a 2 porcie zeleného sušeného poleného hrachu (vykvaseného v sóde bikarbóne, ale radšej by som tú sódu nahradil mŕtvou - tá je zásaditá ? - vodou...poradím sa s Jardom
...).
Zmeny : tieto dva dni som nepocítil hlieny v hrdle vychádzajúce zo žalúdka (našťastie ich nesprevádzalo pálenie záhy), ktoré ma posledné dva týždne trápili - príčinu som nevedel nájsť... Tak isto ani blbý pocit v žalúdku - akoby bezbolestné upchatie - ani tom som nepocítil.
Aké zmeny nastali ? Zaradil som viac tuku (hlavne živočíšneho - veľmi kvalitnú slaninu), vyradil ryžu natural (ktorú som jedol 3 porcie denne...), nahradil ju pšenom. To je všetko.
Ešte jedna zmena. Niekoľko hodín po zjedení slaniny so pšenom a hrachom som šiel močiť. Mal som veľmi chutnú moč, takú horkú, ale veľmi príjemne chutiacu (mám "chuťovú pamäť"), tak dobre moja urina ešte nikdy nechutila... takže deň a pol od pojedania slaniny sa chuť môjho moču zmenila v kladnom smere. Mimo to sa cítim fajn, na žalúdku nepociťujem žiadnu "tiahu", ako ostatné dni, keď som jedol ryžu natural, a k disozícii hlavne rastlinné tuky (ak mäso nepočítam), lebo nejakú dobu nemám prístup k domácemu maslu...
**********************
Chcem tým povedať jedno... nehanil by som živočíšne tuky, pokiaľ nie sú "škvarené", prepaľované a podobne... a pokiaľ sú VYSOKEJ kvality (slanina z pasúcich sa prasiat, domáce maslo, domáce vajíčka). Skôr by som sa "obával" vyššieho množstva bielkovín, a je jedno či rastlinných alebo živočíšnych.
Napríklad taký Mayovia - silný národ, pevné kostry, zdravé zuby.... čo sa mäsa týka, uprednostňovali tučné mäso... Asi aj oni zistili, že je lepšie, ak je v strave niekoľkonásobne vyšší podiel tuku, ako bielkovín (to kulturisti asi nechápu...).
Záverom : nie sú tuky ako tuky... napríklad rastlinné tuky musia prejsť tepelnou (var) úpravou, ak ich chceme jesť vo väčšom množstve, než je skutočne nevyhnutné pre život. Dôvod ? Nedočítal som sa podrobne, vraj vychádzajú kožou, upchávajú póry, zle ich trávi...
Živočíšne sa nemusia tepelne upraviť : maslo, slanina, žĺtko (bielko sa musí tepelne upraviť)...
Každý sme iný typ, každý potrebuje iný pomer bielkovín, sacharidov a tukov.... niekto viac toho, niekto viac toho.... Pričom si ale myslím, že každý jeden typ by mal zjesť minimálne 2 krát viac tukov, ako bielkovín.
************************************
Čo má podľa mňa obsahovať zdravý jedálniček ?
Zeleninové šťavy (viac), ovocné šťavy (menej) - popíjame aj pol hodinku
Tuky - najmä domáca slanina, rybí olej (polievková lyžica každé dva dni), domáce maslo, potom rastlinné oleje - ale tie tepelne upraviť
Kvalitné a vhodne spracované mäso (nepreháňať s množstvom, ale denne)
Bryndza, kefír (najmä vďaka obsahu pro-bio baktérií, enzýmov a predtrávených bielkovín)
Domáce vajíčka (nepreháňať, žĺtko surové, bielko varené... ale uprednostňovať iné živočíšne potraviny)
Bezlepkové obilniny (v rozumnom množstve)
Bylinky a koreniny
................Podľa konštitúcie, typu metabolizmu, ANS atď.... je pre každého pomer týchto makroelementov (bielkoviny, tuky, cukry) INÝ. Závisí to aj od fyzickej činnosti.
Každému odporúčam urobiť si očistu organizmu, robiť to pravidelne a KVALITNE, aby človek zbytočne nemusel prijímať veľké množstvo potravy, ktoré ak je neprečistený, zvyčajne potrebuje (ale poznám výnimky, ktoré sú pravý opak - znečistení a jedia pritom málo celý život)
........................Jesť v klude - sústrediť sa na jedlo, alebo na chuť, nečítať pri jedení, a už vôbec nevykonávať nejakú fyzickú činnosť pri jedení.......
Takže toľko... človek musí vypozorovať, čo mu prospieva.
A som presvedčený, že ak niekto nekonzumuje nič živočíšne (ani bryndzu či kefír, proste nič...), tak si škodí... a myslím, že každý bez rozdielu... proste žiadny vegán (nič živočíšne) nemôže byť skutočne zdravý... Taký kefír a bryndza robia "mäsovým odporcom" VEĽKÚ SLUŽBU
To je môj názor.