Jsem smluvním partnerem laboratoře Biomol, analýzu z vlasů nebo nehtů dělám za 1800Kč, přičemž v ceně je vysvětlení výsledků. Jsem tedy tím zde zmiňovaným prostředníkem
Naprosto chápu radost z toho, že se podaří obejít prostředníka a jít přímo ke zdroji. Zde ovšem zbavit se prostředníka znamená zbavit se informací, které mohou mít pro výsledný užitek z analýzy zásadní význam.
Absolvoval jsem školení pořádaná Biomolem. Měl jsem tehdy už výsledky svojí analýzy vlasů a měl jsem pocit, že tomu i nějak rozumím. Ta školení byla určena lékařům ale byla otevřená i pro laiky. Nestačil jsem se divit, co ti doktoři z těch hodnot všechno ještě vyčtou - zánět, překyselení, vstřebávání, fáze stresu, neurotransmiter obsahující mangan, ... Jsou věci, které vím díky těm školením a které se do těch výsledků nepíšou. Zatímco laik vidí, že nějakého prvku by to chtělo přidat, proškolený lékař za tím vidí fungování organismu a někdy prvek, kterého je málo, suplementovat nedoporučí a naopak jako potřebnou součást suplementace doporučí prvek, kterého se zdá, že má tělo dost.
Je důležité znát synergické a antagonistické působení prvků a vitaminů. Například určité vitamíny zvyšují vstřebávání určitých prvků ze stravy. Kapitola sama pro sebe je synergické působení antioxidantů. Účinek velkého množství silného antioxidantu je směšný v porovnání s účinkem různorodé dobře sehrané party účinných látek.
Velmi výbušným a citlivým tématem je schopnost analýzy vlasů změřit, které suplementy účinkují a které ne. Laik nemající informace snadno skončí tak, že vyhodí peníze za něco, co zamýšlený účinek nemá nebo co i může vyloženě škodit. Klasickým příkladem je samotný betakaroten, jehož konzumace zvyšuje kuřákům riziko rakoviny plic. Tělo si reguluje množství karotenoidů bez rozlišení na betakaroten a ostatní karotenoidy. Příjem samotného betakarotenu tak vede ke snížení hladiny ostatních karotenoidů v organismu. A bohužel (nejen) pro kuřáky, pro ochranu plic než betakaroten je mnohem důležitější alfakaroten...
Za ta školení jsem nesmírně vděčný, dověděl jsem se spoustu jedinečných informací a zajímavostí. Například že Biomol byla původně armádní laboratoř, která získala jistý zajímavý výsledek analýzou vlasů polských vojáků sloužících v Iráku. Taky mě zaujalo, že se lékaři z Biomolu věnují tradiční čínské medicíně a mají hlavy otevřené, analýza vlasů je přitom tvrdá věda, známými fyzikálními zákony vysvětlitelná biochemie.
Mgr. Pavel Bílek
http://www.metabolismus.czZa tu strojovou omáčku dál platit peníze navíc nehodlám když nemusím.
Je inspirativní ale to je tak všechno.
Nikoho neobcházím, pouze volím pro mě efektivní cestu.
"Staly Zakaznik - nepodnikajici fizycka osoba, koupujici analyzu Bomol-Med pro soukromy uzitek, ktera muze pouzivat slevu za vysetseni. Staly Zakaznik nemuze prodavat obsluhu Biomol-Med."