Karl píše:
Má stejné příznaky jako dna jiná nemoc ? Mám občas dost nepříjemné píchání a škloubání do velkého kloubu za prstem na noze - do toho nejčastěji zminovaného. Nyní se po několika letech stejná bolet přidala i do kolena.
Dříve jsem nezřízeně jedl co se do mě vešlo a s alkoholem to bylo podobně , naráz jsem s tím přestal - ne kvůli výše zmíněnému , stal se ze mě i vegetarián a příznaky prakticky zmizely. Nyní bydlím v zahraničí a příznaky se občas objevují asi častěji protože zde nežiji tak zdravě jako doma. Není tu tolik možností zdravě jíst jako u nás.
Které potraviny na dnu mohu a které nikoliv ? Informace jsou ohledně doporučovaných potravin často dosti protichudné.
Co jím často : každé ráno ovesné vločky s ovocem a medem, každý den topinky s česnekem (nemají tady normální chleba ), často výrobky ze soji , sojové omáčky, mléčné výrobky minimálně, ovoce a zeleninu hodně často, minimálně dvakrát , třikrát denně, nejvíce hroznocé víno ,jablka, banány, všemožné klíčky - mungo,sojové atd., a dost listové zeleniny , převážně rukoly, špenátu atd.
A hlavně by mě zajímal názor na ty vločky a kombinace s medem, česnek a soja jsou často zminovány při dně ale jen někde a často teď jím gumové medvídky a každý den malé pivo .
A rád bych se zeptal jestli dnu zjistím jinak než za pomocí doktora ? Co jsem zatím našel tak že prý ne
Tak ono zase není tak složité si nechat udělat potřebné testy v laborce a to pochopitelně i bez lékaře, většinou stačí zjistit CRP a hladinu kyseliny močové. Pochopitelně dělají se i rozsáhlejší testy, nicméně i toto vám poskytne slušné info o vašem stavu. Soju nedoporučuji kromě menších dávek kvašených sojových výrobků používat vůbec a ovesné vločky jsou plesnivý sajrajt, pokud si je na vločkovači nevyrábíte sám těsně před spotřebou a obloukem bych se jim vyhýbal. Gumové medvědy jako velký problém nevidím a místo piva přesedlejte na červené suché víno i když hodně s mírou.