Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 4:17 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv čer 30, 2011 9:49 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Oregon píše:
Robím pikles podľa tohto návodu
http://www.empatia.cz/kucharka/recepty/salaty/zeleninove/pikles-kvasena-zelenina
Chcem sa spýtať či tú vodu môžem bez problémov piť?

Ano, ta by neměla nijak vadit, pokud není vyloženě přesolená.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv črc 07, 2011 4:45 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned kvě 09, 2010 6:44 pm
Příspěvky: 33
Bydliště: Praha
Oregon píše:
Robím pikles podľa tohto návodu
http://www.empatia.cz/kucharka/recepty/salaty/zeleninove/pikles-kvasena-zelenina
Chcem sa spýtať či tú vodu môžem bez problémov piť?

Takže v porovnání s tímto návodem dělám vše asi blbě-používám na kvašení jen malé množství(do 1l), protože nemám odvahu pickles skladovat v lednici déle než týden-jím to doma sama, po zkvašení se mi objevuje šedobílá pěna, kterou sice odstraním, ale částečně na povrchu je i zelenina zbarvená došeda. Vadí to? Zelenina kvasí tedy jinak než mléčně?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv črc 07, 2011 10:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
surikata píše:
Takže v porovnání s tímto návodem dělám vše asi blbě-používám na kvašení jen malé množství(do 1l), protože nemám odvahu pickles skladovat v lednici déle než týden-jím to doma sama, po zkvašení se mi objevuje šedobílá pěna, kterou sice odstraním, ale částečně na povrchu je i zelenina zbarvená došeda. Vadí to? Zelenina kvasí tedy jinak než mléčně?

Já se domnívám, že zásadní problém vám nevzniká, akorát by jste si mohla sehnat nějaké dřívko, které zabrání zelenině vystoupat nad tekutinu a zoxidovat, což je ta tmavší barva.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 2:51 am 
Offline

Registrován: pon črc 04, 2011 1:45 pm
Příspěvky: 1
Jarda píše:
Já se domnívám, že zásadní problém vám nevzniká, akorát by jste si mohla sehnat nějaké dřívko, které zabrání zelenině vystoupat nad tekutinu a zoxidovat, což je ta tmavší barva.

Práve tiež riešim pickles a podarilo sa mi naraziť na jeden zlepšovák http://www.youtube.com/watch?v=d4qjlHCVews
V každom prípade ak ho objednám, tak napíšem skúsenosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř črc 27, 2011 9:17 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
tombala píše:
Práve tiež riešim pickles a podarilo sa mi naraziť na jeden zlepšovák http://www.youtube.com/watch?v=d4qjlHCVews
V každom prípade ak ho objednám, tak napíšem skúsenosti.

To vypadá dobře, ovšem je otázkou, zda se z toho kovu nemůže něco uvolňovat do konečného produktu, já si myslím, že kousek dřívka je opravdu s jistotou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř srp 03, 2011 7:16 am 
Offline

Registrován: ned led 16, 2011 12:30 am
Příspěvky: 165
Používám širší stranu násady (bez laku) od gumové palice (39,-).
Výborně se s tím dělá.
Druhý den se dělá nejvíc CO2. Nutno cca. 2x vytlačit CO2 násadou aby klesla hladina na 3cm pod víkem jak byla při naložení.
Pak už jenom zraje a téměř žádný plyn to neprodukuje.

http://www.cuketka.cz/?p=1481

Oblíbené sklenice:

1. Orion 0.9L TO82 96x165mm .... 9,30 (6ks 56,- běžně TESCO sezonní AKCE/výprodej)
2. Franko 720ml TO82 87x150mm .... 7,- (8ks 56,- běžně Hypernova sezonní AKCE/výprodej)

---------------------------------------------------------------------------------------------
Okurky:

- zralost blednutí zelené, sklovatění dužniny, vůně
- nutné skladování v lednici (cca. po 3-5 dnech fermentace)
- platky 7mm
- na 1L láku 1 bobkový list, 3 kuličky pepře a n. koření, 1KL hořčičného semínka, 10g him. soli
(Koření po vyvaření vyhazuji.)
- syrové okurku, mrkev, cibuly, kopr zalévám 50°C lákem

http://web.mac.com/atep3/Biozelenina/Va ... %A1ky.html

Řepa:

- 7mm kostky + anýz a zalít 80°C lákem (1% roztok soli)
(Řepa bez šlupky)

Daikon + chilli paprika:

- důkladně omytý vč. šlupky nařezat podélně na 1/8ky, délka 1/3 výšky sklenice
- paprika syrová malý kousek + kousek řasy kombu na dno
- zalít lákem pokojové teploty (1% roztok soli)

Kimchi:


Přílohy:
0.9L.jpg
0.9L.jpg [ 69.69 KiB | Zobrazeno 17669 krát ]
Zelí.jpg
Zelí.jpg [ 69.11 KiB | Zobrazeno 17671 krát ]
Laktobacily zelí.jpg
Laktobacily zelí.jpg [ 41.42 KiB | Zobrazeno 17673 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř srp 03, 2011 7:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Jenik2011 píše:
Používám širší stranu násady (bez laku) od gumové palice (39,-).
Výborně se s tím dělá.
Druhý den se dělá nejvíc CO2. Nutno cca. 2x vytlačit CO2 násadou aby klesla hladina na 3cm pod víkem jak byla při naložení.
Pak už jenom zraje a téměř žádný plyn to neprodukuje.

http://www.cuketka.cz/?p=1481

Oblíbené sklenice:

1. Orion 0.9L TO82 96x165mm .... 9,30 (6ks 56,- běžně TESCO sezonní AKCE/výprodej)
2. Franko 720ml TO82 87x150mm .... 7,- (8ks 56,- běžně Hypernova sezonní AKCE/výprodej)

---------------------------------------------------------------------------------------------
Okurky:

- zralost blednutí zelené, sklovatění dužniny, vůně
- nutné skladování v lednici (cca. po 3-5 dnech fermentace)
- platky 7mm
- na 1L láku 1 bobkový list, 3 kuličky pepře a n. koření, 1KL hořčičného semínka, 10g him. soli
(Koření po vyvaření vyhazuji.)
- syrové okurku, mrkev, cibuly, kopr zalévám 50°C lákem

http://web.mac.com/atep3/Biozelenina/Va ... %A1ky.html

Řepa:

- 7mm kostky + anýz a zalít 80°C lákem (1% roztok soli)
(Řepa bez šlupky)

Daikon + chilli paprika:

- důkladně omytý vč. šlupky nařezat podélně na 1/8ky, délka 1/3 výšky sklenice
- paprika syrová malý kousek + kousek řasy kombu na dno
- zalít lákem pokojové teploty (1% roztok soli)

Kimchi:

To máte pěknou velkovýrobu, to se snad ani nedá sníst.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř srp 03, 2011 8:38 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte čer 09, 2009 9:28 am
Příspěvky: 68
Bydliště: Psáře
předloni jsem nakládal 30 kg zelí a sníst se to dá \":D\"


Přílohy:
zeli.JPG
zeli.JPG [ 71.52 KiB | Zobrazeno 17659 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: STATUS V-kráječ
PříspěvekNapsal: pon lis 07, 2011 12:51 pm 
Offline

Registrován: ned led 16, 2011 12:30 am
Příspěvky: 165
http://www.agrikol.cz/
http://www.youtube.com/watch?v=O8g7r7iRENM
http://www.uloz.to/10911448/status-v-krajec-navod-pdf

- cena 348,- + doprava PPL 102,- = 450,- s DPH
- v USA a Německu prodáván pod značkou GENIUS
- šířka krájení 9,5cm
- tlouštka plátků plynule nastavitelná
(stupnice není přesně kalibrovaná - na max. 6. stupeň krájí max. 5mm)
(aretace bez problémů)
- na zelí vhodná mísa z TESCA průměr 26cm viz. foto
(super nožičky, krásně drží)

Na 20kg zelí <500,- super pomocník.

Anebo tak \":)\" :
http://www.krimicke-zeli.cz/html/prodej ... neho-zeli/
http://zelik.webnode.cz/produkty2/
(krouhané zelí 8-10,-/kg)
(bývá i na farm. trzích v Praze)


Přílohy:
STATUS V-kráječ.jpg
STATUS V-kráječ.jpg [ 44.46 KiB | Zobrazeno 17449 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: čtv led 05, 2012 8:44 pm 
Offline

Registrován: stř srp 17, 2011 5:02 pm
Příspěvky: 124
Mohu sklednici v průběhu kvašení otevřít?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: pát led 06, 2012 8:31 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
derkel píše:
Mohu sklednici v průběhu kvašení otevřít?

Tu naopak musíte mít pootevřenou, jinak vám vybuchne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte úno 28, 2012 5:16 pm 
Offline

Registrován: čtv dub 28, 2011 11:59 am
Příspěvky: 32
Všude po internetu jsem našel recepty, kde se uvádí, že zeleninu ve sklenici je nutné zatížit (kamen, lahev atd..). Je to tedy potřeba nebo ten Váš postup stačí a je srovnatelný? Přemýslím o koupi tohoto http://www.biounas.cz/remeslne-vyrobky/kvasak-na-picles
Ale přemýšlím jestli to je tedy vůbec potřeba, jestli spolehlivě funguje Váš recept bez zatěžování.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: úte úno 28, 2012 9:11 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv srp 25, 2011 2:08 pm
Příspěvky: 46
Bydliště: Ostrava
HAKmet píše:
Všude po internetu jsem našel recepty, kde se uvádí, že zeleninu ve sklenici je nutné zatížit (kamen, lahev atd..). Je to tedy potřeba nebo ten Váš postup stačí a je srovnatelný? Přemýslím o koupi tohoto http://www.biounas.cz/remeslne-vyrobky/kvasak-na-picles
Ale přemýšlím jestli to je tedy vůbec potřeba, jestli spolehlivě funguje Váš recept bez zatěžování.

Nádobka je moc pěkná, vystačím si však s primitivnějšími prostředky. Na menší množství zeleniny používám zavařovací sklenici 0,7 l + malou skleničku se šroubovacím víčkem naplněnou čistou vodou jako těžítko. Nastrouhanou a se solí promíchanou zeleninu napěchuji do sklenice, skleničku-těžítko vložím do mikroténového sáčku, zatížím zeleninu ve sklenici a sáček ohrnu přes okraj sklenice. Pickles je chráněno před nečistotami, přesto může dýchat.


Přílohy:
pickles1.jpg
pickles1.jpg [ 30.05 KiB | Zobrazeno 17057 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř úno 29, 2012 3:40 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Dá se solit směsí chloridu draselnýho a epsomský soli?

Damila: To vypadá dobře. Vyzkouším. Výhledově bych si ale taky chtěl pořídit nějakej větší kvašák.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pickles
PříspěvekNapsal: stř úno 29, 2012 1:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
HAKmet píše:
Všude po internetu jsem našel recepty, kde se uvádí, že zeleninu ve sklenici je nutné zatížit (kamen, lahev atd..). Je to tedy potřeba nebo ten Váš postup stačí a je srovnatelný? Přemýslím o koupi tohoto http://www.biounas.cz/remeslne-vyrobky/kvasak-na-picles
Ale přemýšlím jestli to je tedy vůbec potřeba, jestli spolehlivě funguje Váš recept bez zatěžování.

Mě to funguje bez zatěžování i když asi opravdu dobře má celou věc dořešenou členka Damila, toto řešení mě třeba ještě nenapadlo.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 194 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz