AlenaBaum píše:
Dobrý den pane Zajíčku, před měsícem jsem u Vás byla kvůli mojí celakii. Teď mám trochu jinej problém a prosím o radu. Můj syn, jsou mu 4 roky, váží 15 kg, je pořád nastydlej, má zelenou rýmu, vůbec se jí nedokáže zbavit. Pak nemá náladu, je otrávenej a unavenej. Začal od září chodit do školky, každej mi říká, že se musí promořit bacilama, ale myslím, že školka není ten problém. Před měsícem bral antibiotika (jsem jejich odpůrcem, ale už jsem nevěděla, co s ním), teď je relativně zdravej. Včera jsem s ním byla na vyšetření nosní mandle (vyndávat bych mu jí v žádným případě nenechala, doktorka o tom pochopitelně hned mluvila), nemá tam zánětlivý ložisko, ale má jí překrvenou a je určitě otázkou času, kdy se mu zas rýma spustí. Vím, že tenhle problém je možná pro Vás banalita, ale jsem už z toho vážně nešťastná. Stravuje se na dnešní poměry celkem "zdravě". Jí pochopitelně vařená jídla, ve školce to ani jinak nejde, ale jí i zeleninu, ovoce a pije ovocné šťávy. Sladkosti jen velmi omezeně.
Díky za Váš čas a za odpověď děkuji. Alena
U jakéhokoliv člověka, bez ohledu na věk, je třeba sledovat celý řetězec primárních poruch, které vedou, až k sekundárnímu problému, jako je například rýma. Rýma není nic jiného, než práce bakterií, které nám vlastně pomáhají a rozkládají tělní odpady, které neodešly tou správnou cestou, přes tlusté střevo. Tělo naprosto přirozeně otevírá další kanály, na odstranění toxinů a nosohltan je nejběžnější náhradní řešení. V prvé řadě je naprostý nesmysl léčení rýmy tím, že zabráním v činnosti těmto velice užitečným bakteriím. Použitím nějakého běžně dostupného léčiva, sice vysuším sliznici, ale odpadní látky zůstanou v těle a po vysazení léčiva, mám rýmu hned zpět po prvním nadechnutí, neboť bakterie jsou přítomné všude kolem nás a budou se chtít o odpad znovu postarat. Logické je zajistit dokonalou defekaci a pokud není spontánní, tak použít i u dítěte, výplachy střeva pomocí klystýru a upravit stravu tak, aby byla zásadotvorná, což jsem Vám dosti obšírně vysvětlil. Jinak na rýmu je nejlepší pravidelná očista nosních dutin, která je velice dobře popsána na hlavních stránkách, pod tlačítkem (Odstranění dysbakteriózy), téma (Očista dalších tělních dutin). Dítě se sice tomuto postupu zpočátku brání, ale je nutné ho nějak motivovat a přesvědčit, protože výsledky jsou skutečně pozoruhodné, zvláště pokud se použije na průplach vlastní urina (moč) zředěná vlažnou vodou 1 : 1, nebo 2 díly vody a 1 díl uriny. Tento roztok, na rozdíl od léčiv, dobře uvolňuje dýchací cesty, odstraní patologické bakterie, díky svým mimořádným septickým vlastnostem a zároveň napomáhá k obnovení přirozené skladby bakterií. Jak vidíte, tak jde o velký rozdíl, od různých nesmyslných kapek do nosu, které vyhubí všechno a ještě vysuší a dále dráždí nosní sliznice, což v konečném důsledku může vyvolat další a poměrně vážné zdravotní komplikace. Mimo výše uvedené bych zařadil pitný režim pomocí čisté, nebo lehce přiředěné pomerančové šťávy s přídavkem šťávy z citrónu v objemu minimálně 1 litr denně, což dodá tělu nadlimitní dávky vitamínu C a A. Předávkování vitamínu C poznáte tak, že se dostaví průjem a pak prostě pouze uberete, nic jiného na zastavení průjmu není třeba, protože jde opět o očistnou reakci a Vy ji pouze zpomalíte a rozložíte do delšího časového úseku. Velice striktně omezte hlenotvorné potraviny, hlavně bílé jedy. Běžně používané léčebné postupy, včetně odstranění mandlí, jsou z mého pohledu nesmyslné a spíše člověku škodí, než mu pomohou.