Já taky sušim švestky. Suším už skoro týden v kuse (na elektroměr se radši nedívám, stejně tomu moc nerozumím). Taky svestky odpeckuji nebo větší druhy dávám napůl. Velké švestky obracím v průběhu sušení pokožkou vzhůru, protože pokožka plodu přirozeně také vypařuje vodu (často schnou švestky už na stromě a schnou přes pokožku). Usušené dávám do plechových ozdobných krabic vystlaných potravinářským papírem nebo, jako Jarda, do sklenic se šroubovým uzávěrem.
Švestky v ničem nemáčím a ani necukruju (tzv. kandizování). Jenom mně napadlo, jestli by nebylo dobré je trochu popráškovat, už usušené, třeba C vitaminem.
Jenom s jedním si nevím moc rady. S tím kdy jsou už dostatečně usušené. Stále mám pocit, že je to málo, že jsou vevnitř měké a mohly by se snad kazit. Myslím ale, že v průběhu skladování (z loňského sušení) ty víc prosušené švestky stejně naberou nějakou vlhkost z okolí a zároveň z té vlhčí části švestky se rozleze ta zbytková voda do celého plodu a švestky poněkud změknou.
Jardo ta Vaše sušička BELMEIER je asi následnovníkem sušičky DÖRRER, kterou mám já. Výrobce je stejný: německá firma ABC. V principu jsou stejné, liší se jen trochu jinými obládacími prvky na vrchní části.
Vypadá takto:
http://slovenskainzercia.sk/x-sk/inz/81 ... -107-1.jpgMám k ní 4 plata v originálním balení + 3 dokoupené. To je celkem 7 poschodí.
Tato sušička má výhodu v tom, že ty plata jsou velmi robustní a lehce se myjí. Nehrozí, že by se polámali. Nevýhoda je v tom, že oproti perforovaným platům/ roštům neprodí vzduch k sušenému materiálu odspodu a ze všech stran, takže jsou méně účinné. Také proudení teplého vzduchu zvrchu je trochu nepřirozené, protože teplý vzduch je lehčí než studený, tak má tendenci stoupat. Zase na druhou stranu s tím krytem s ovládáním a motorem na teplý vzduch je velmi dobrá manipulace.
Mně se už porouchalo nastavování stupňů, tak suším na nižší stupeň, než na který je to výrobcem doporučeno. Ale moc mi to nevadí, protože ten nejteplejší stupeň se mi zdál už moc silný a bál jsem se znehodnocení. Jinak ale v začátku sušení je lepší ten silnější stupeň, protože švestky jsou ještě příliš vodnaté a vypařovaním se silně ochlazují. Jak ale vody ubývá třeba teplotu snižovat jinak se hmota příliš přehřívá. Průmyslové sušičky takhle fungují. Já to suším ale kontinuálně tak, že ubírám usušené a přidávám jedno nebo dvě plata nových švestek.