topper1982 píše:
p Jarda
Aky mate nazor na konzumaciu omega 3 mastnych kyselin ktore su obsiahnute v rybach?
Je nasledujuci doplnok:
http://www.biocentral.sk/produkt-oleje-oleje-octy/rybi-olej-natural-661vhodny ako zdroj omega 3 mastnych kyselin a je mozne to brat ako pozitivna zlozka stravy alebo je lepsie sa tomu vyhnut
a uzivat ho v inej forme? Este ma zaujima ak ten olej clovek otvori ci je nutne ho skladovat v chladnicke lebo nikde sa o tom nezmienuju ani v inych clankoch o tomto produkte.
dakujem
Určitě pozitivní a jako dobrý zdroj uvádím daleko levnější rozlévaný rybí tuk z lékárny 0,5l za cca 270,-Kč. Jednoznačně skladovat v ledničce, většina olejů s obsahem omega 3 mastných kyselin se snadno zkazí.
Jinak jsem zde v jiném vlákně zmínil, co všechno rybí olej obsahuje, tak to sem překopíruji, zde to má logické umístění.
Takto je to podle českého lékopisu.
Název mastné kyseliny.....Označení mastné kyseliny......Rozmezí plochy píku (%)
nasycené mastné kyseliny
kyselina myristová..................14 : 0.................................2,0 až 6,0
kyselina palmitová..................16 : 0.................................7,0 až 14,0
kyselina stearová...................18 : 0.................................1,0 až 4,0
nenasycené mastné kyseliny
s jednou dvojnou vazbou
kyselina palmitolejová..............16 : 1 n-7...........................4,5 až 11,5
kyselina cis-vakcenová.............18 : 1 n-7...........................2,0 až 7,0
kyselina olejová.....................18 : 1 n-9..........................12,0 až 21,0
kyselina gadolejová.................20 : 1 n-11..........................1,0 až 5,5
kyselina gondoová...................20 : 1 n-9...........................5,0 až 17,0
kyselina eruková.....................22 : 1 n-9..............................0 až 1,5
kyselina cetolejová.................(22 : 1 n-11) 22 : 1 n-11 + 13......5,0 až 12,0
nenasycené mastné kyseliny
s více dvojnými vazbami
kyselina linolová......................18 : 2 n-6............................0,5 až 3,0
kyselina α-linolenová................18 : 3 n-3..............................0 až 2,0
kyselina moroktová..................18 : 4 n-3............................0,5 až 4,5
kyselina timnodonová
(ikosapentaenová) (EPA)
..........................................20 : 5 n-3............................7,0 až 16,0
kyselina cervonová
(dokosahexaenová) (DHA)
..........................................22 : 6 n-3............................6,0 až 18,0