mariar píše:
Neviem,kde a ako sa mi podari na prvykrat vlozit:
Cca mesiac mam popraskane pery a kutiky ust, asi tyzden pocitujem svrbenie krku, dnes sa mi tam objavili oranzove skvrny. Ked som dala hladat na nete „popraskane pery” vysiel mi z toho nadbytok vitaminu A.
Odkedy som objavila Vase stranky (asi 3 mesiace), kupila som odstavovac Omega, pijem pravidelne vecer mrkvovu stavu, kombinovanu najma so zelerom, spenatom. Sice mam ruky i tvar s nadychom do oranz, ale problemy som si z toho nerobila. Robim stavu z neceleho kg mrkvy, co si myslim, ze nie je tak vela. Pijem ju denne, vecer. Rano pijem stavu z jedneho cerveneho grepu a pomaranca.
Kvoli diagnostikovanej osteoporoze si robim aj Vami odporucanu vapnikovu bombu asi 2x do tyzdna. Vyhovovalo by mi to popijat cely den, ale ked sa ma vypit cim skor, je mi tazko na zaludok. Teraz som nasla alternativu - pomlety mak namocit do vody a vypit.
Uvadzane prejavy prebytku vitaminu A su signalom nejakeho vaznejsieho problemu? Nepredpokladala som, aby cca pol liter mrkvovej stavy robil mi nejake problemy.
(Uz 3xkrat som robila aj Sanku – musim sa pochvalit, ze uspesne.)
Tuto stranku odporucam kazdemu, komu mozem. Mna samotnu mrzi, ze som na nu narazila nahodou, a dost neskoro (mam 55 rokov). Ale napriek tomu za staru sa nepokladam a vadi mi,ked niekto o 50/tnikoch rozprava ako o starych ludoch.
Nerad bych se mýlil, ale myslím si, že vytvoření nadbytku vitamínu A touto cestou je prakticky nemožné. Vitamin A se dá předávkovat pouze v chemické formě, přes dodávku provitamínu betakaroténu to je prakticky nemožné, protože tělo si ho aktivuje vždy jen potřebné množství. Já sám jsem pil mrkvovou šťávu v objemu až 3 litry denně, po dobu minimálně jednoho roku a přesto, že se jedná o opravdu neuvěřitelné množství v přepočtu na vitamin A, tak jsem se k žádné otravě nedopracoval. Je pravda, že jsem také získal podstatně oranžovější barvu, ale ta se po určité době vytratila, je to jenom otázka doby, kterou potřebují játra k regeneraci. Můj názor je, že problém musíte hledat jinde, osobně bych se zaměřil spíše na Omega 3 mastné kyseliny, které budou vhodné i pro vaši osteoporózou a aplikoval bych je formou sirné patlanice, což si zde ve fóru můžete načíst. Vápník je vhodné dodávat prakticky denně, ne pouze 2x do týdne a rozhodně je dobré přidávat i nějakou formu hořčíku, například formou nepražených kakaových bobů, případně sezamového mléka, nebo pasty tachini.