jojoba píše:
...jsem z toho akýsi zmätený......
Žaludeční HCl má cca 3 promile = 0,3%, tuto v případě jejího nedostatku doplňujeme malým množstvím stejné či menší koncentrace.
Tedy - zakoupím lékařskou HCl 35% .
Množství 0,1 l ( 1 dcl = 100 ml ) této přidám do 0,9 l destilované vody ( použiji aqua pro injectione - mám doma ), dostávám 1 l HCl o koncentraci 3,5%.
Nyní vezmu 1 ml ( 20 metrických kapek ) HCl 3,5% a přidám do 9 ml vody = dostávám výslednou koncentraci 0,35% ( = 3,5 promile ) HCl v množství 10 ml ( 0,1 dl ) !!!
Pokud 1 ml ( 20 kapek ) HCl 3,5% přidám do 0,5 dl ( 50 ml ) vody, dostávám 0,51 dl HCl 0,07% ( 0,7 promile ).......... doplňuji tedy správně tu žaludeční 3-promilovou požitím 0,7-promilové ?
Díky za vyjádření zkušenějších .
Tím si zase tak hlavu nelámejte, fungovat to bude, musíte si uvědomit, že za běžných okolností má žaludek zdravého člověka k dispozici nějaké minimální množství HCl té koncentrace 0,3% a vy vypijete třeba 0,5 litru vody, což tu zásobu zásadně naředí a stejně to funguje. Tedy větší ředění není na závadu, spíše vadí vyšší koncentrace i když ani tímto směrem nejde o nic nebezpečného. Objektivně mám na sobě odzkoušeno, že se dá v relativně krátkém čase, jedné hodiny, požít ve třech dávkách i 1100 kapek v koncentraci 3,5% a žádné vážné zdravotní komplikace se nedostaví, nicméně to určitě nikomu nedoporučuji zkoušet.