Jarda píše:
Tak členka Petra2 vám to píše celkem správně, většinou se do dřeva zažere mastnota a barviva z potravin, čili to ničemu nevadí a nevidím v tom problém, tuk dřevo impregnuje proti plísním. Nějaké pravidelné větší mytí dřevu vyloženě škodí, to bych tedy zrovna jako dobrý nápad neviděl, spíše lehce mechanicky obrousit tmavý povrch, ale zase to bude hrubé. Před několika lety jsem si na dovolené v Chorvatsku koupil ručně vydlabanou lžíci z javorového dřeva a od té doby ničím jiným nejím. Je sice barevně hnusná, ale ta chuť potravin je zcela jiná, než při jídle z nerezu, nebo i stříbra, což jsem jednu dobu provozoval za účelem eventuální argyrie, tedy zmodrání, jako měli hradní páni, ale nic se nekonalo. Možná to bylo tím, že jsem nežral stále tučné vepřové, ale většinou zeleninu a to stříbro se tak málo uvolňovalo.
Nie, práveže tu nedochádza vobec ku kontaktu s tukom, ale je pravda, že je pomerne často vlhké, kedže ho umývam, ale vždy nechám vyschnút. Obrusovat sa mi to nechce, takže by bolo zrejme lepšie to vyhodit, alebo?
Musím sa ale priznat, že vačšina kuchynského náradia, vrátane príboru je z nerezu
V tejto súvislosti ma zaujala tá javorová lyžica.
Dá sa to kúpit bežne(Bratislava,Praha) alebo je to nejaká lokálna špécia?
Ďakujem