Patrik píše:
Bílkovin přijímám dost, to máte pravdu. Respektive protože jsem hodně sportoval a posiloval, tak moje strava dřívě obsahovala x let vedle velkého množství ovoce a zeleniny také velké množství živočišných bílkovin. Ted jsem ale samozřejmě stravu změnil a bílkovin přijímám daleko méně. Nicméně stejně si nejsem jist, že moje problémy jsou způsobeny stravou s vysokým množstvím bílkovin, jelikož Crohna má i moje matka, která rozhodně nepřijímá nadměrné množství bílkovin (takže očividně genetika boužel funguje).
Co se týče bílkovin z kefíru a tvarohu, tak jsem vycházel z toho, co jste psal ve vlákně o Crohnově nemoci, kde jste doporučoval pít až litr domácího kefíru za den a sirnou patlaninu. Co se týče rybího oleje, tak tekutý se mi nikde nedaří sehnat. Pouze kapslový od Medpharmy a ten ostatně jím už několik let v dávce 6 g/den (tak nevím, jestli vůbec mohu mít nedostatek omega 3 kyselin??). Jak je to u rybího oleje s nutností navázání na síru kuli využitelnosti? A co se týče ovoce a zeleniny, nevím jak vyřešit ten rozpor, kdy se tvrdí, že tepelnou úpravou se znehodnocují vitamíny, minerály a jiné prospěšné složky a na druhou stranu, že syrová zelenina a ovoce dráždí střevní stěnu? Je nějaké ovoce a zelenina, které je při zánětlivých onemocneních střev zvláště vhodné ať už syrové, vařené nebo na výrobu šťáv? Omlouvám se za množství otázek, ale potřebuji si v tom udělat jasno, abych se hnul z místa. Děkuji.
Já na dědění nemocí nevěřím, vždy je to o špatné stravě, nebo životních zvyklostech, které přejímáme od našich rodičů. Navíc u každého zánětu, tedy -itidy- je potřeba si uvědomit, že jde o obrannou reakci těla na působení kvasinek, plísní, nebo nějakých breberek, které se živí odpadem nezpracované potravy. Oba tedy pouze nějak krmíte nějakého šmejda a je jenom otázkou čím a jakého, nic složitějšího v tom nehledejte. Většinou ten kefír zabírá, ale také ne u každého a velké dávky živočišných bílkovin, respektive jakýchkoliv bílkovin, mohou problém vyvolávat. Rybí olej prodává naprostá většina lékáren, ovšem je nutné ho vysloveně vyžadovat, protože je levný a raději tedy cpou lidem ty pilule na kterých mají větší zisk. Ideální je vyžádat si 0,5 litru ve větší lahvi a po spotřebování si ji tam znovu donést a nechat pouze opakovaně naplnit, což vás vyjde na cca 270,-Kč/0,5l. Živočišné oleje mají většinou síry i tak dostatek, ale není problém si do toho nasypat trochu MSM a máte to vyřešené, nebo jíst podušenou kapustu a pórek, kde je síry také hodně. Jednoznačně vhodné jsou za syrova listové zeleniny a speciálně čerstvý špenát je naprosto nejvhodnější, jinak bych viděl rozumné zeleninu napařit a v rámci protikvasinkového programu ovoce mimo papáye a citrónů zatím vynechat.