Kometa píše:
Chápu, taky je mi hodně těžko z přílišného množství tuků a ze smaženého. Smažené už mě proto ani neláká, vybaví se mi těžkost která po něm následuje a radši si dám zeleninu. V restauracích už to řeším tak, že když není jiná možnost, tak si dám třeba 3 přílohy (zelí, brambory, zeleninová obloha nebo brambory, zelenina, houbová omáčka... a pod., záleží, co kde nabízí). Samotnou zeleninu si nedávám proto, že v restauracích jím nejčastěji při fyzicky náročných celodenních výletech a bez sacharidů (brambory/rýže) bych neměla dost energie. Případně se s obsluhou domluvím, že mi kuchař udělá a nějak zajímavě okoření zeleninové rizoto a nedá do něj příliš tuku. Nabídka vege jídel je v českých restauracích většinou tragická, zvlášť když člověk nejí těstoviny a pizzu. Všude jen smažené sýry a květáky. Proto jsem se naučila se neostýchat a mít přesné požadavky.
Do salátu si nemusíte lít olej. Ale děláte si do něj nějaký dressing? Suché to asi nejíte, ne? Mám dobrou zkušenost s pomletými semínky, zejména slunečnicovými. Do toho nakapat citrón, trošku soli, česneku... Člověka to nezatíží a kromě zdravých tuků načerpá i nějaké bílkoviny (slun.sem. obsahuje 27%bílkovin) a E vitamínu (dobrý na pleť, plodnost apod.). Případně trochu dražší varianta je rozmačkané avokádo, také velice zdravé.
Ale ořechy a semínka bych se sladkým (a tedy s ovocem) nekombinovala. Spíš s tou zeleninou a luštěninama.
Variantu několika příloh v restauracích taky léta zkouším, ale leckde jsou bohužel natolik málo ohební, že příloha je prostě PŘÍLOHA, takže ji nemohou nabídnout jako hlavní jídlo. Asi to chce více asertivity.
Čerstvou zeleninu jsem se naučila jíst víceméně jako kousky, prostě si ji vychutnávám takovou, jaká je, bez zálivky. Ani netuším, jestli existuje nějaký vhodný ocet, co vím, tak ten klasický není zrovna zdravý; jablečný se mi vzhledem k tomu, že je ovocného původu, do salátů moc nepozdával. Citrón je do salátů v pohodě, nezpůsobuje v kombinaci se zeleninou kvašení? Ta pomletá semínka jsou dobrý nápad, vyzkouším, díky za tip.