Ono s konzumaci vysokych davek ALA v lnenem oleji at uz je smichan s cimkoliv to neni tak jednoduche jak se zda.
Konverze krátkých řetězců n-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA), nalezené v rostlinných potravinách jako je lněné semínko a vlašský ořech, nutných k přeměně na DHA je extrémně slabá u většiny lidí. Jedním z důvodů pro to je, že strava s vysokým obsahem n-6 LA inhibují přeměnu ALA na DHA. Například jedna studie prokázala, že zvýšení spotřeby ALA z 15 g / d na 30 g / d snižuje přeměnu ALA na DHA v přepočtu o 40%.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/71/1/179S?ijkey=5c7af875f3dc71a303f7df78c52145e8b7c31643Napriklad lide s poruchamy stitne zlazy maji dle studii tuto schopnost obzvlaste snizenou.
Osobam trpicim inzulinovou rezistenci se konzumace vyssiho mnozstvi ALA primo zakazuje, jelikoz jejich premena vede z vetsi casti na pro-zanetlivou formu.
Jako nejidealnejsi zdroj EPA a DHA je proste rybi olej.
Další výzkum jasně ukazuje, že konverze ALA na EPA a DHA, je velice omezená. Méně než 5% ALA se konvertuje na EPA, a méně než 0,5% (půl procenta) z ALA je přeměněno na DHA.
Chybné pochopení této skutečnosti, zejména u vegetariánů a veganů je, že naše potřeba EPA a DHA je možné uspokojit konzumací lněného oleje a dalších rostlinných zdrojů ALA. Ale nejnovější výzkumy jasně ukazují, že tomu tak není.
Studie ukázaly, že ALA doplňky (např. len olejný) nejsou téměř vůbec schopny zvýšit plazmatické hladiny DHA u veganů, kteří již měli nízké hladiny DHA na počátku studie. To platí i pro zdravé lidi, ale zejména pro ty, kteří trpí nedostatkem živin, protože konverze ALA na DHA závisí na zinku, železe a pyridoxinu. Biologická dostupnost železa v rostlinných zdrojů je nížší ve srovnání s živočišného původu. Proto je nedostatek železa celkem běžný u veganů a vegetariánů. To je další důvod, proč inklinují k nedostatečné přeměně ALA na DHA.
Nekdo tady zminil rybi olej od Nutraceutica. Zakoupil jsem, vyzkousel jsem a jsem nadsen.
V jedne lzici 950mg EPA, 650mg DHA a 380mg ALA cili 1,5g plne vyuzitich Omega 3.
Navic neutralni chut. Konecne jsem nasel skvely produkt. Uz tak nemusim dovazet z Ameriky v mensich davkach.