Jarda píše:
tady je s kozím mlékem docela problém i když občas mi ho jeden známý nechává a pak si tvaroh vyrábím sám, což je naprosto ideální řešení
Co jsem si zjišťoval, kozí mléko bych u nás vcelku sehnal, ale teď už prý ne; mám to zkusit na jaře, až budou mít na farmě kůzlata, pak bude i mléko. Takže to pak zkusím, těším se, nyní ale musím počkat. No, žádnou alergii nemám, takže mi to obzvlášť nevadí, použiji zatím kravské produkty, které ale bohužel zahleňují více. No, napadá mne, copak by tak asi od krávy zahleňovalo nejmíň... někde jsem četl, že když už výrobky z kravského mléka, tak výrobky kysané...
Jarda píše:
Manželka ho většinou nosí z prodejny racionální výživy a snaží se nosit kozí. Jinak tady je s kozím mlékem docela problém i když občas mi ho jeden známý nechává a pak si tvaroh vyrábím sám, což je naprosto ideální řešení. Klidně můžete použít běžný tvaroh, nebo bílý jogurt a dokonce jsem jednou aplikoval směs jogurtu a kefíru cca 2:1 a bylo to také ono.
Aha. No pokud jej manželka nosí ze zdravěnky, tak to samozřejmě nosí pasterované výrobky. Já jsem právěže myslel, že je potřeba se pasterovaným výrobkům vyhnout, aby patlanina fungovala jak fungovat má. Aha, no tak to nebudu mít problém něco sehnat, zdravěnka u nás nabízí pár věcí z biomléka od okolních farmářů. Ostatně už i supermarkety nabízí řadu bio mléčných výrobků.
Běžným tvarohem asi myslíte tvaroh běžně prodávaný v prodejnách s potravinami, OK. My "mírně starší" známe dříve prodávaný tvaroh modrý a červený. Nevím, jakou tučnost mají dnešní běžné tvarohy, ale budu vybírat něco nejbližšího Vámi uvedeným 10 procentům. Problém to snad nebude, dneska je takových druhů tvarohů i tučností... Mám radost i z variant, které jste uvedl (bílý jogurt, jogurt s kefírem). A dokonce mám největší chuť vyzkoušet právě tu kombinaci jogurtu a kefírem, protože kysané výrobky obsahují enzymy na trávení daného mléčného výrobku, takže je to lepší na trávení. Nemýlím se? Jo a jogurt... bílý... jaké tučnosti? Odhaduji, že raději nízkotučný. Nebo také nějak kolem deseti procent?
Jo a píšete "
Dle následujícího receptu, jak jej postavila Dr. Johanna Budwig, si udělejte směs, várka je na jeden, až tři dny, dle snášenlivosti, mimo to jezte syrové jídlo a zaměřte se na ovoce." Znamená to, že například mohu tuto várku sníst v šesti dávkách, když ji budu jíst po dva dny třikrát denně? Jo a ještě upřesním, dopoledne piji ovocné šťávy a jím jen ovoce, takže ty tři porce patlaniny bych jedl až v průběhu odpoledne, je to OK? No ale pořád mne napadají další otázky...patlanina je mléčný výrobek (nebo ne?) a mléčné výrobky se nesnáší s ničím, mají se jíst samotné. Tak jak to udělám s dalším jídlem... no, budu jíst jen zeleninové saláty, to by mohlo být OK.
Jardo děkuji Vám za upřesnění předem!