Pěkný večer přeji, Jardo. Už 10. měsíc se s manželem snažíme žít podle rad a doporučení načerpaných z těchto stránek a děkujeme za ně. Manžel si kromě jiného vyléčil zánět žlučníku a spravil cholesterol, a vůbec jsme našli nového společného koníčka
Chtěla bych ale poprosit o radu ohledně problému, který nás trápí oba - moc rádi bychom si pořídili rodinu, 1,5 roku to zkoušíme, zatím bez úspěchu. Před 4 lety jsem vysadila antikoncepci po 7 letech užívání (člověk z nevědomosti bohužel dělá chyby). Absolvovala jsem zatím základní vyšetření krve - štítná žláza a hormonální hladina je v pořádku, ovulace probíhá. Manželův spermiogram ale nedopadl, spermie mají sníženou pohyblivost a část jich je zmatených - točí se dokola, nicméně nám bylo řečeno, že i s tímto profilem je otěhotnění možné. Máme za sebou jeden neúspěšný pokus inseminace, já se ale nemůžu ubránit pocitu, že tohle všechno přece má jít samo od přírody a pokud nejde, nějde je problém, který je potřeba vyřešit a nelámat to přes koleno.
Ráda bych proto poprosila o radu jak ještě si můžeme pomoct k miminku přirozenou cestou. Brzy mi bude 31 let, manželovi je 32 a subjektivně se cítíme zdrávi, snad jen ten pracovní stres, ale kdo ho v dnešní době nemá
Z jídelníčku jsme vyřadili maso, cukr, bílou mouku, mléčné výrobky (kromě kefíru, tvarohu na patlanici a tvrdých sýrů), snídáme převážně ovoce na střídačku s pohankovou kaší a patlanicovými pomazánkami na slano i sladko s rýžovými chlebíčky, obědy připravované doma - na různé způsoby brambory, těstoviny, rýže, luštěniny, kuskus, tofu, večeře převážně zeleninové saláty (okurky, papriky, mrkev, špenát, polníček, cuketa, rajčata, celer, čekanka, cibule, česnek), o víkendu ovocné a zeleninové šťávy, ovocné saláty (v týdnu kvůli vstávání do práce nestíháme
), přes léto jsme snědli spoustu melounů, solíme pouze hymalájskou solí, ze sladkého jen javorový, datlový a agávový sirup na dochucení salátů, oříšky a semínka téměř denně, objednali jsme si od Vás, Jardo, hořčík, který pijeme, máme za sebou každý 5 jaterních očist... Rádi si dáme dobré víno, případně plzeňské pivo. Prosím poraďte, co dalšího ještě pro sebe můžeme udělat? Máme oba sedavé zaměstnání, což bude problém hlavně u manžela, s tím ale moc nenaděláme
Beru to tak, že všechno špatné je pro něco dobré, zkouším meditace a podobné duchovní záležitosti, nechci podléhat beznaději, ale mám pocit, že jsme se v poslední době dostali do slepé uličky...