Jarda píše:
Tak pokud ve vás bude hnít maso, nebo kvasit nějaká rostlinná nestrávená strava nevidím v tom nejmenší rozdíl. Také je třeba si uvědomit, že hlavní viník špatného pH není majoritně strava i když svůj vliv nezpochybnitelně má, ale stres, ten vám rozhodí hladinu pH za pár vteřin. Přežírat se může pochopitelně každý na tom také není nic co by nešlo vysvětlit a navíc konzumace masa na tloustnutí nemá zase takový vliv jako kvanta sacharidů. Překyselení není mýtus, přeci není problém si to vyzkoušet, překyselte se na pH 5,5 a nižší a uvidíte jak dobře vám bude. Článek o popravě vařeným masem a vodou asi na netu v češtině nenajdete, to je informace ze starých knih, nicméně není přeci nic snazšího, než si to pár dní vyzkoušet. Na rozdíl od těch odsouzených budete přeci kdykoliv schopen ten pokus přerušit a maximálně budete mít excelentní zácpu a bolesti břicha, což klystýrem vyřešíte za pár minut.
Ano, kvanta sacharidu maji primarne rozhodujici vliv, vytvari inzulinorezistenci, diky ktere se pak nasledne cukr premenuje na tuk, v prirode je to tak zarizeno u vsech hybernujicich nebo v zime obtizne hledajicich potravu, stanou se proste na podzim inzulinorezistentni, pres zimu ziji ze zasob tuku a maji k tomu v podstate ketogenni dietu . Na jare se proberou a nejsou principialne tolik zeslabli, nejsou inzulinorezistentni - to ketogenni dieta ze sve podstaty rusi a jso pripraveni na rozmnozovani, coz je z hlediska prirody to nejdulezitejsi a musi na to byt v optimalni forme.
Prekyseleni jako takove mytus samozrejme neni, nase telo ma pomerne slozitou pufrovaci soustavu na udrzovani temer konstatniho pH jak v krvi, tak v extracelularni tekutine, tak i v bunce. Kdyz to dlouhodobe nefunguje, tak se nejdriv zanese bunka, pak lymfa, pak ev. krev. Co je ale mytus, je dieta, ktera se ridi pH moci. Pardon, to mytus je, viz odkaz na serii clanku od Chrise Kressera. Jinak souhlasim, ze stres vede - mimo jine - i ke zmene stereotypu dychani, ktery se projevi nadprodukci CO2 a mensi utilizaci O2, ale proste neverim na kyselotvornou a zasadotvornou stravu, ten mechanismus je jiny. Hormonalni reakce pod vlivem stresu meni vyraznym zpusobem produkci jednotlivych latek v jatrech, dominuji cytokiny a zanet jako takovy zpusobuje vsechny ty dusledky - aterosklerozu, oslabeni imunitniho systemu - podstata autoimiunitnich onemocneni, oslabeni GALT ve stene strevni. V bunce jde koneckoncu primarne o protony a elektrony a nase vnitrni elektrarny - mitochondrie a cytochromy - potrebuji tu energii z jidla a vody pretransformovat na ATP a membranovy potencial.
Ta dieta zalozena na varenem mase, ja hledal i na anglicky mluvicich strankach, proste jsem zadnou takovou formu muceni nenasel. Netvrdim, ze musi byt vsichni masozrouti, jen se domnivam, ze morfologicky - tvar a slozeni zubu, delka a pomer jednotlivych casti strev, jeden zaludek, typicke pH v zaludku, atd , fyziologicky, a i slozenim strevni flory mame bliz k tem medvedum a prasatum ( primarne vsezravci s podstatnou slozkou zivocisnych bilkovin a tuku ve strave, ale nejen jich ) nez ke kravam, gazelam, zajicum nebo treba gorilam. Stejne tak Eskymaci a serpove , kteri maji primarne ketogenni zivocisnou dietu - byt obcas syrovou, obcas varenou - zadne takove techniky nepopisovali a ani vedci, kteri je zkoumali, nic takoveho nepopisovali. Vynikali minimem tzv civilizacnich chorob, ktere jsou typicke prave pro nas - zivici se prevazne vysledky rostlinne vyroby ( obiloviny )
Takze se domnivam, ze primarne vegetarianska nebo dokonce veganska strava pro vetsinu lidi predstavuje spise z dlouhodobeho hlediska zdravotni riziko - viz pomerne nedavno uverejnena rakouska studie o tom, ze vegetariani i pres nizsi BMI, nizsi cholesterol a mensi procento telesneho tuku ( v porovnani se zbytkem populace pojidajici SWD/SAD ) maji VYSSI riziko rakoviny, infarktu a mrtvice a samozrejme osteoporozy a z ni plynoucich nasledku, maji i vyssi procento "mental disorders" a to navzdory tomu, ze sportuji a snazi se zit "zdraveji" nez ten zbytek populace. To me , uprimne, sokovalo... Korelace nerovna se kauzalita, ale minimalne k zamysleni ten vysledek je.