Sybilla píše:
Chcem sa pýtať, či neexistuje nejaký domácí test na stav žlčníkových kyselín. Máme tu spomínaný praktický lugolový, pľuvací a grgací test.
Laborka nenašla v stolici nedostatky ani čo sa týka pakreatických štiav ani iného, iba nenašli bielkoviny, ale to pripísali zeleninovej strave. Stolica je už vyše roka svetlá, má farbu presne ako jáhly, inak je správne formovaná a minimálne 2x denne. Niekedy je trochu miestami zelenkavá od králičej stravy. Nie je acholická, taká má inú svetlú farbu skôr takú sivastú. V odborných článkoch píšu, že hnedú farbu stolice spôsobujú žlčové kyseliny a správny metabolizmus bilirubínu. Trápim sa s tým už dosť dlho, neudialo sa to postupne ale doslova z večera do rána po prvej pečeňovej očiste. Gastro-MUDr-c je v zrejme po vyše roku v koncoch, lebo ma poslal na pľúcne a neodôvodnil zmysluplne čo tým sleduje. Skúšala som HCL s pankreatickými ezýmami, potom iba samé HCL a samé enzýmy, ale farba sa nezmenila. Pri pečeňovej očiste mi opakovane vychádza iba niečo, čo vyzerá ako zoxidovaná jablčná dužina, iba raz zatiaľ sa mi podarilo zopár 2-milimetrových úplne tmavozelených útvarov. Ak mám tej žlče naozaj málo, tak si myslím, že nedokáže vytlačiť z pečene sajrajt pri očiste a mohlo sa tam niečo upchať. Začínam mať obavy, pretože všade píšu, že ak nie sú žlčové kyseliny v potrebnom množstve, slinivka musí vyvíjať väčšie úsilie, čím sa vyčerpáva. Nemusím písať, že sa stravujem asi nie najhoršie, pretože acidobázický piest na počudovanie funguje.
Tak na to žádný test zatím neznám, ale určitě se dá játrům dost pomoci, přičemž základ je ostropestřcová kašička, která je výborná, dále čaj chanca piedra, který dovede rozbít i kameny ve žlučníku a excelentní výsledky v posílení jater podává schizandra čínská, čili by jste to mohla vyzkoušet i najednou a to by snad již zabrat mělo. Strava by měla obsahovat především hořké a kyselé potraviny, to dělá játrům také dobře.