Rad by som sa opytal, ako zistim, kedy je cas skoncit kuru so sirnou patlaninou. Myslim to nejak tak, ze sirna patlanina vyrovnava pomer omega-3 a 6, ale ked to presvihnem, budu zase omega-3 v prebytku, nie? Samozrejme, ked nahliadnem do minulosti, zistim, ze pocas 25 rokov som nejedol takmer ziadne omega-3, takze ten pomer musi byt poriadne rozhadzany. Moju kuru som si teda naplanoval takto:
Dlzka jeden mesiac
prvych 15 dni pomer 1:2 , 100g mliecneho vyrobku a 50g oleja denne
dalsich 15 dni pomer 1:3, 100g mliecneho vyrobku a 33g oleja denne.
-1-2 polievkove lyzice lanovych semien denne
-pripadne len male mnozstvo nejakych inych semien (dynovych, sezamovych)
-pocas kury uz ziadne ine tuky
Je mozne sirnu patlaninu v nejakej mensej davke jest aj dlhodobo (napriklad pomer 1:4, a 25ml oleja denne)? Alebo je lepsie to mnozstvo oleja (co zodpoveda cca 2 a pol polievkovej lyzici) brat samostatne? Respektive, opytam sa takto: Ked sa berie olej naviazany v sirnej patlanine, je to vzdy lepsie, ako ked sa berie samostatne? Alebo ma samotny olej nejaky ucinok, co v sirnej patlanine straca? (ak nestraca ziaden z ucinkov, potom je vzdy lepsie brat ho v patlanine).
Alebo doporucujete z dlhodobeho hladiska na udrzovanie spravneho pomeru iba rozomlete lanove semienka kazdy den?
Tuto 1-mesacnu kuru so sirnou patlaninou by som si totiz rad este zopakoval v lete, ked bude svietit slniecko a mam obavy, aby som to zase s tymi omega-3 nepresvihol.