Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2024 5:59 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 122  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob pro 05, 2009 12:44 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda, myslite, ze je problem male mnozstvo (to znamena, nie celu dennu davku) sirnej patlanice zjest s ovocim? Napriklad s bananom, alebo jablckom... narusi to proces travenia ovocia? Myslim mnozstvo tak 20-30ml zmesy (3 pol. lyzice). Predsa, ked clovek je cely den ovocie...

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob pro 05, 2009 2:25 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Jarda, myslite, ze je problem male mnozstvo (to znamena, nie celu dennu davku) sirnej patlanice zjest s ovocim? Napriklad s bananom, alebo jablckom... narusi to proces travenia ovocia? Myslim mnozstvo tak 20-30ml zmesy (3 pol. lyzice). Predsa, ked clovek je cely den ovocie...

Já to takto dělám a přímo to ve své práci doporučuje i Dr. Johanna Budwig, čili je to pravděpodobně správně a pokud vám to dělá dobře tak je to určitě správně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned pro 06, 2009 1:11 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Já to takto dělám a přímo to ve své práci doporučuje i Dr. Johanna Budwig, čili je to pravděpodobně správně a pokud vám to dělá dobře tak je to určitě správně.

Dakujem, tak zacal som s experimentovanim - sirna patlanina + rajcina + vitamin C, teoreticky to vyzera, ze by mohlo ist o vhodnu kombinaciu.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon pro 07, 2009 11:31 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Tak ma napadlo, ci je patlaninu nutne mixovat spolu so semienkami, alebo sa tam daju primiesat az potom neskor. Ked patlaninu uskladnim v ladnicke na 1 den, uz tak dobre nechuti, tak ma napadlo, ze by som si tie semienka namlel cerstve a potom ich do patlaniny zamiesal. Alebo sa to musi mixovat spolu s tym olejom?

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pon pro 07, 2009 4:07 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Tak ma napadlo, ci je patlaninu nutne mixovat spolu so semienkami, alebo sa tam daju primiesat az potom neskor. Ked patlaninu uskladnim v ladnicke na 1 den, uz tak dobre nechuti, tak ma napadlo, ze by som si tie semienka namlel cerstve a potom ich do patlaniny zamiesal. Alebo sa to musi mixovat spolu s tym olejom?

Já rozmixuji nasucho lněná semena, potom přidám tvaroh i lněný olej a rozmixuji. Do druhého dne to silně zhoustne, že se to dá prakticky krájet lžící a zůstane ostrá hrana jako když ukrojím tučný dort. Podstata tohoto kulinářského produktu je v chemické reakci mezi lněným olejem a sirnými proteiny tvarohu, či jiného mléčného výrobku. Semínka tam tedy nutně být nemusí, ale sám je tam dávám z důvodu právě toho nabobtnání. Suchá mi totiž moc nechutnají, ale nevidím v tom žádný problém, pokud vám to bude chutnat, tak je tam zamíchejte těsně před jídlem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina- TVAROH???
PříspěvekNapsal: pon pro 07, 2009 4:19 pm 
Offline

Registrován: pát pro 04, 2009 11:19 am
Příspěvky: 10
Dobry den,
ale pisete prece, ze uz 26 let nejite NIC z mleka atd.. a ted tu ctu, ze se do Sirne patlaniny dava TVAROH.
To teda nechapu...
Veronika


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina- TVAROH???
PříspěvekNapsal: pon pro 07, 2009 4:55 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Veronika píše:
Dobry den,
ale pisete prece, ze uz 26 let nejite NIC z mleka atd.. a ted tu ctu, ze se do Sirne patlaniny dava TVAROH.
To teda nechapu...
Veronika

Pročtěte to ještě jednou a zjistíte, že zde již o mléčný produkt rozhodně nejde. Sirné proteiny tvarohu chemicky reagují s látkami z lněného oleje a výsledný produkt má zcela unikátní vlastnosti, které nijak mléčný produkt nepřipomínají. Velice také záleží na tom z jakého mléka byl použitý mléčný produkt vyroben. Snadno zjistíte, že zde haním běžně komerčně dodávané produkty z kravského mléka nadupané lahodnou chemií, ale třeba kozí mléko a výrobky z něho považuji za použitelné i když ani zde bych to nepřeháněl.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát pro 11, 2009 12:00 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Tak trochu som poexperimentoval s obmenami, skusal som urobit patlaninu s bryndze, kozieho jogurtu a posledne aj s tvarohu. Prave ta mixaz s tvarohu zanechala vo mne otaznik.
Totiz, islo to pomerne pomaly, hrudky zmizli asi po 3 minutach mixovania na rucnom 300W mixeri, potom sa to konecne zacalo menit na pudingo-majonezovu zmes (robil som to bez semien, len tvaroh a olej), trebalo doliat trochu vody, no olej mizol len velmi pomaly. Este aj po 5 minutach som videl kde-tu kvapocku zlteho oleja, avsak prstence sa uz nerobili. Naproti tomu, v bryndzi mizol ten olej velmi rychlo a uz o chvilu nebol ziaden prstenec, ani kvapocky. No a v tom kozom jogurte to bolo najrychlejsie, uz po 2 minutach nebol vidiet olej vobec, pretoze ten kozi jogurt je pomerne dost tekuty, takze sa to mixovalo velmi dobre, ani vodu netrebalo pridavat. Ale nemalo to tu pudingovu konzistenciu, tak ma napadlo, ci to vobec zreagovalo. Mohlo sa stat, ze to nezreagovalo a ten olej pritom nebol vidiet? Keby to nereagovalo, asi by tam ostavali velke kvapocky oleja, nie? Tym, ze sa ten olej strati, to znamena, ze to zreagovalo? Preco ale potom s tvarohom to trvalo tak dlho? Bojim sa, aby som tu variantu s kozim jogurtom nemixoval kratko, ja som sa riadil len podla toho mastneho prstenca, a ten mizne v jogurte naozaj velmi rychlo.

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát pro 11, 2009 9:08 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Tak trochu som poexperimentoval s obmenami, skusal som urobit patlaninu s bryndze, kozieho jogurtu a posledne aj s tvarohu. Prave ta mixaz s tvarohu zanechala vo mne otaznik.
Totiz, islo to pomerne pomaly, hrudky zmizli asi po 3 minutach mixovania na rucnom 300W mixeri, potom sa to konecne zacalo menit na pudingo-majonezovu zmes (robil som to bez semien, len tvaroh a olej), trebalo doliat trochu vody, no olej mizol len velmi pomaly. Este aj po 5 minutach som videl kde-tu kvapocku zlteho oleja, avsak prstence sa uz nerobili. Naproti tomu, v bryndzi mizol ten olej velmi rychlo a uz o chvilu nebol ziaden prstenec, ani kvapocky. No a v tom kozom jogurte to bolo najrychlejsie, uz po 2 minutach nebol vidiet olej vobec, pretoze ten kozi jogurt je pomerne dost tekuty, takze sa to mixovalo velmi dobre, ani vodu netrebalo pridavat. Ale nemalo to tu pudingovu konzistenciu, tak ma napadlo, ci to vobec zreagovalo. Mohlo sa stat, ze to nezreagovalo a ten olej pritom nebol vidiet? Keby to nereagovalo, asi by tam ostavali velke kvapocky oleja, nie? Tym, ze sa ten olej strati, to znamena, ze to zreagovalo? Preco ale potom s tvarohom to trvalo tak dlho? Bojim sa, aby som tu variantu s kozim jogurtom nemixoval kratko, ja som sa riadil len podla toho mastneho prstenca, a ten mizne v jogurte naozaj velmi rychlo.

To je v pořádku, se sirnými proteiny mléčných produktů se to spojí vždy, jde pouze o holou chemii. Rozdíl v době mixování, je dán především hustotou mléčného výrobku, samozřejmě kefír, či jogurt jsou řidší, než tvaroh a taky pomáhá částečné zpracování mléčné bílkoviny bakteriemi v kefíru, či jogurtu. To umožňuje, dle mého názoru, hladší a rychlejší promísení, také výsledný produkt není ani tak lepivý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 12:43 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Rad by som sa opytal, ako zistim, kedy je cas skoncit kuru so sirnou patlaninou. Myslim to nejak tak, ze sirna patlanina vyrovnava pomer omega-3 a 6, ale ked to presvihnem, budu zase omega-3 v prebytku, nie? Samozrejme, ked nahliadnem do minulosti, zistim, ze pocas 25 rokov som nejedol takmer ziadne omega-3, takze ten pomer musi byt poriadne rozhadzany. Moju kuru som si teda naplanoval takto:
Dlzka jeden mesiac
prvych 15 dni pomer 1:2 , 100g mliecneho vyrobku a 50g oleja denne
dalsich 15 dni pomer 1:3, 100g mliecneho vyrobku a 33g oleja denne.
-1-2 polievkove lyzice lanovych semien denne
-pripadne len male mnozstvo nejakych inych semien (dynovych, sezamovych)
-pocas kury uz ziadne ine tuky

Je mozne sirnu patlaninu v nejakej mensej davke jest aj dlhodobo (napriklad pomer 1:4, a 25ml oleja denne)? Alebo je lepsie to mnozstvo oleja (co zodpoveda cca 2 a pol polievkovej lyzici) brat samostatne? Respektive, opytam sa takto: Ked sa berie olej naviazany v sirnej patlanine, je to vzdy lepsie, ako ked sa berie samostatne? Alebo ma samotny olej nejaky ucinok, co v sirnej patlanine straca? (ak nestraca ziaden z ucinkov, potom je vzdy lepsie brat ho v patlanine).

Alebo doporucujete z dlhodobeho hladiska na udrzovanie spravneho pomeru iba rozomlete lanove semienka kazdy den?

Tuto 1-mesacnu kuru so sirnou patlaninou by som si totiz rad este zopakoval v lete, ked bude svietit slniecko a mam obavy, aby som to zase s tymi omega-3 nepresvihol. \":-)\"

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 9:22 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Rad by som sa opytal, ako zistim, kedy je cas skoncit kuru so sirnou patlaninou. Myslim to nejak tak, ze sirna patlanina vyrovnava pomer omega-3 a 6, ale ked to presvihnem, budu zase omega-3 v prebytku, nie? Samozrejme, ked nahliadnem do minulosti, zistim, ze pocas 25 rokov som nejedol takmer ziadne omega-3, takze ten pomer musi byt poriadne rozhadzany. Moju kuru som si teda naplanoval takto:
Dlzka jeden mesiac
prvych 15 dni pomer 1:2 , 100g mliecneho vyrobku a 50g oleja denne
dalsich 15 dni pomer 1:3, 100g mliecneho vyrobku a 33g oleja denne.
-1-2 polievkove lyzice lanovych semien denne
-pripadne len male mnozstvo nejakych inych semien (dynovych, sezamovych)
-pocas kury uz ziadne ine tuky

Je mozne sirnu patlaninu v nejakej mensej davke jest aj dlhodobo (napriklad pomer 1:4, a 25ml oleja denne)? Alebo je lepsie to mnozstvo oleja (co zodpoveda cca 2 a pol polievkovej lyzici) brat samostatne? Respektive, opytam sa takto: Ked sa berie olej naviazany v sirnej patlanine, je to vzdy lepsie, ako ked sa berie samostatne? Alebo ma samotny olej nejaky ucinok, co v sirnej patlanine straca? (ak nestraca ziaden z ucinkov, potom je vzdy lepsie brat ho v patlanine).

Alebo doporucujete z dlhodobeho hladiska na udrzovanie spravneho pomeru iba rozomlete lanove semienka kazdy den?

Tuto 1-mesacnu kuru so sirnou patlaninou by som si totiz rad este zopakoval v lete, ked bude svietit slniecko a mam obavy, aby som to zase s tymi omega-3 nepresvihol. \":-)\"

No to se vám povede docela těžko, protože v sirné patlanině přijímáte zároveň i omega 6 mastné kyseliny a naprostá většina ořechů i semínek je obsahuje také, navíc i čistý lněný olej obsahuje pouze 54 % omega 3 mastných kyselin. Deficitem omega 3 mastné kyseliny trpí téměř každý a zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by jich měl přebytek. Je to podobné jako u hořčíku, kde deficit má 95-98 % populace. Já jím skoro denně cca 1/4-1/3 dávky, kterou zde popisuji a nezaznamenávám žádné potíže. Naši předci tímto olejem běžně mastili brambory s tvarohem, nebo na něm smažili vdolky. Samotný olej ovšem lze brát maximálně 1 lžíci denně a i tak to může poměrně prudce ředit krev, právě v sirné patlanině tuto nevhodnou vlastnost ztrácí. Rozemleté semínko, je na tom ještě hůře vzhledem k vysokému obsahu lignanů. Do léta je času dost a můžete tedy v klidu testovat, ale asi zjistíte, že nebezpečí vlastně žádné nehrozí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř pro 16, 2009 12:20 am 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
No to se vám povede docela těžko, protože v sirné patlanině přijímáte zároveň i omega 6 mastné kyseliny a naprostá většina ořechů i semínek je obsahuje také, navíc i čistý lněný olej obsahuje pouze 54 % omega 3 mastných kyselin. Deficitem omega 3 mastné kyseliny trpí téměř každý a zatím jsem se nesetkal s člověkem, který by jich měl přebytek. Je to podobné jako u hořčíku, kde deficit má 95-98 % populace. Já jím skoro denně cca 1/4-1/3 dávky, kterou zde popisuji a nezaznamenávám žádné potíže. Naši předci tímto olejem běžně mastili brambory s tvarohem, nebo na něm smažili vdolky. Samotný olej ovšem lze brát maximálně 1 lžíci denně a i tak to může poměrně prudce ředit krev, právě v sirné patlanině tuto nevhodnou vlastnost ztrácí. Rozemleté semínko, je na tom ještě hůře vzhledem k vysokému obsahu lignanů. Do léta je času dost a můžete tedy v klidu testovat, ale asi zjistíte, že nebezpečí vlastně žádné nehrozí.

Dakujem velmi pekne. Takze som to pochopil tak, ze olej naviazany v sirnej patlanine ma vsetky ucinky oleja, ktory sa berie samostatne, len ziska to mnozstvo lepsich vlastnosti (neriedi krv, je rozpustny vo vode...).
To rozomlete lanove semienko som myslel tak, ze sa to berie k tej sirnej patlanine, co je doporucovane aj v samotnom postupe. Preto som sa pytal, ci to treba mixovat spolu s patlaninou, alebo to tam mozem nasypat tesne pred uzitim a rozmiesat. Pochopil som to tak, ze to semienko nijak nereaguje, a je teda jedno, ci sa berie oddelene.
Takze preventivna davka by sa dala stanovit napriklad na 1/3 liecebnej davky? (to vychadza denne 33g mliecneho vyrobku a 11g lanoveho oleja co je asi 1PL, a k tomu cca 1/2 polievkovej lyzice rozomletych semien).

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř pro 16, 2009 9:22 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Dakujem velmi pekne. Takze som to pochopil tak, ze olej naviazany v sirnej patlanine ma vsetky ucinky oleja, ktory sa berie samostatne, len ziska to mnozstvo lepsich vlastnosti (neriedi krv, je rozpustny vo vode...).
To rozomlete lanove semienko som myslel tak, ze sa to berie k tej sirnej patlanine, co je doporucovane aj v samotnom postupe. Preto som sa pytal, ci to treba mixovat spolu s patlaninou, alebo to tam mozem nasypat tesne pred uzitim a rozmiesat. Pochopil som to tak, ze to semienko nijak nereaguje, a je teda jedno, ci sa berie oddelene.
Takze preventivna davka by sa dala stanovit napriklad na 1/3 liecebnej davky? (to vychadza denne 33g mliecneho vyrobku a 11g lanoveho oleja co je asi 1PL, a k tomu cca 1/2 polievkovej lyzice rozomletych semien).

Ano, olej pokud zreaguje se sirnými proteiny mléčného výrobku, je velice prospěšný a ztrácí své negativní vlastnosti, totéž se v podstatě týká lněného semínka, proto já to míchám ihned do celistvého produktu, což má i výhodu, že směs silně zhoustne a uvolní se tím slizovité látky z lněného semínka. Jde to tam samozřejmě sypat i těsně před použitím, ale já to tak nedělám. Ta 1/4-1/3 dávky, je myšleno celé dávky a jedná se tedy o cca 100 až 135 g denně, většinou to používám do ovocné snídaně, nebo kdykoliv v průběhu dne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř pro 16, 2009 12:47 pm 
Offline

Registrován: ned dub 26, 2009 6:26 pm
Příspěvky: 1758
Jarda píše:
Ano, olej pokud zreaguje se sirnými proteiny mléčného výrobku, je velice prospěšný a ztrácí své negativní vlastnosti, totéž se v podstatě týká lněného semínka, proto já to míchám ihned do celistvého produktu, což má i výhodu, že směs silně zhoustne a uvolní se tím slizovité látky z lněného semínka. Jde to tam samozřejmě sypat i těsně před použitím, ale já to tak nedělám. Ta 1/4-1/3 dávky, je myšleno celé dávky a jedná se tedy o cca 100 až 135 g denně, většinou to používám do ovocné snídaně, nebo kdykoliv v průběhu dne.

Aha, tak potom pouzivam v podstate podobne davky ako Vy preventivne, z toho mi teda vychadza, ze tak, ako som si to naplanoval, nejde o nejak intenzivnu kuru a v podstate s nou mozem pokracovat aj dlhsie, ako 1 mesiac, a v priebehu roka si patlaninu v tomto mnozstve bez obav urobit, kedykolvek dostanem chut.
Co sa tyka tohto mesiaca, myslite, ze je v pohode ostat na pomere 1:2 (100g m.v. a 50g oleja) aj cely mesiac a veci to urychli, alebo je to skor zbytocne a plati tu, "pomaly dalej zajdes".

_________________
Prehľadné, stručné a aktualizované návody fóra Zdraví-AZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: stř pro 16, 2009 7:27 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Xion píše:
Aha, tak potom pouzivam v podstate podobne davky ako Vy preventivne, z toho mi teda vychadza, ze tak, ako som si to naplanoval, nejde o nejak intenzivnu kuru a v podstate s nou mozem pokracovat aj dlhsie, ako 1 mesiac, a v priebehu roka si patlaninu v tomto mnozstve bez obav urobit, kedykolvek dostanem chut.
Co sa tyka tohto mesiaca, myslite, ze je v pohode ostat na pomere 1:2 (100g m.v. a 50g oleja) aj cely mesiac a veci to urychli, alebo je to skor zbytocne a plati tu, "pomaly dalej zajdes".

To opravdu nejsou velké dávky, původní receptura se dokonce baví o aplikaci 250 g čistého oleje první den a poté se každý den jí to množství, co já mám na 3-4 dny. Podle mého názoru je to vaše dávkování možné, ale sám to vyzkoušené nemám a zdá se mi to asi zbytečné. Pokud neřešíte nějaký život ohrožující problém, tak mi připadá rozumnější stálá denní konzumace menších dávek. Tím se velice dobře dorovná poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, bez rizika rozhození krevního tlaku a hustoty krve.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz