LennyP píše:
Dobrý den pane Jardo,
obracím se na Vás s dotazem, jak se pokusit dát do pořádku svoje tělo a žít zas "normálně". Bude mi 25 let a před čtyřmi měsíci mi byla diagnostikována crohnova choroba a od té doby moje tělo funguje čím dál hůř. Půl roku (duben) zpět jsem natrefila na Vaše stránky, když jsem si nahmatala obrovskou bouli, která bolela i při ležení, bohužel jsem v té době neměla dost odvahy a odhodlání vyzkoušet s tím něco dělat sama, takže jsem skončila v nemocnici, kde jsem podstoupila operaci slepého střeva. Bohužel ani po operaci se mi neulevilo, stejná bolest, stejná boule, po asi dvou měsících jsem šla zpět k lékaři a v srpnu prodělala další operaci (resekce střev). Z nemocnice jsem odcházela o 8-10 kg chudší (už před tím jsem byla "samá ruka samá noha", teď 183 cm/53 kg), s oslabenou imunitou a špatnou psychikou. Od propuštění jsem prodělala střevní infekci, kvůli lékům mi začaly klesat bílé krvinky a já byla neustále nachlazené, psychika hodně špatná, skoro s nikým z mého blízkého okolí jsem nemohla vyjít a musela jsem pustit práci a přejít na dálkové studium VŠ. Kdyby aspoň ty bolesti, nadýmání a škrontání ve střevech přešlo, ale je to někdy stejné jako předtím, tak nevím co s tím. K tomu všemu jsem přišla před měsícem i o menstruaci...
Piji šťávy z odšťavňovače, jím denně hodně zeleniny v páře/dušené/polévky, pohanka/jáhly/trochu brambory/trochu rýže, maso i ryby, kefír, někdy trochu tvrdého sýra, rozmělněné ořechy, syrové ovoce, ale syrové zeleniny se bojím kvůli nadýmání. Pečivo tak jednou týdně. Snažím se omezit příjem lepku, laktozy i cukru, konzervy a věci s Ečkama vůbec nejím. Dopuju se probiotiky a zeleným ječmenem, vit C, ale ostatní jsem si zatím chtěla ujasnit s čím začít nejdříve, abych zbytečně neinvestovala, protože jak nemám práci, jsem "chudý student", který žije s rodiči a jehož živí. A je to dost (psychicky) náročné si cokoliv prosadit, protože neschvalují stravu na zelenině a ovoci (nedej bůh jen syrové!), dělání si šťáv a dopováním se takovým množstvím vitaminů a minerálů. Rodiče jsou rádi, že mi zas doktoři naordinovali léky, ale já tento postoj nesdílím!!!!
Test na kvasinky je pozitivní, test na HCl jsem si dělala pouze jednou a když jsem si jindy dala půl lžičky sody na snížení ph přivodila jsem si průjem. Jinak je stolice v pořádku, 2-3x denně ani tekutá ani příliš tuhá, zbarvení dle stravy s kousky potravy. Na průjem jsem nikdy netrpěla, jen ty bolesti, nadýmání a hmatatelnou bouli..
Děkuji za Váš čas a rady.
Lenka
Tak pokud jste zamořená kvasinkou, tak jednoznačně nasadit protikvasinkovou dietu, srovnat HCl v žaludku a nadledvinky, přičemž bych si zkontroloval i stav štítné žlázy. Jednoznačně dodat správné množství omega 3 mastných kyselin a utlumit tak zánětlivé procesy ve střevě. Vše je zde již mnohokrát popsáno, tedy začněte používat vyhledavač a studujte, určitě se to vyplatí.