stopNWO píše:
Drevo ma prirodzene antibakterialne schopnosti. Pokial ide o mastnotu, nebojte sa pouzit slabsi vodny roztok NaOH. Ma ohromne odmastovacie ucinky a prenika velmi hlboko v poreznych materialoch( molekula je velmi mala a preto prenika aj tam, kam sa ine vobec nedostanu). Pouziva sa aj pri restaurovani stareho dreva, ktore zbavi cervotocov a da mu nadych novoty. Roztok treba zahriat aspon na teplotu 60-80°C. Plati, ze cim vyssia teplota NaOH, tym lepsi odmastovaci ucinok. Odmastenie prebehne do cca 10-15 minut. Po tejto procedure by mala prebehnut este kratka neutralizacia a ta spociva v ponoreni do cistej vody, pricom je dobre primiesat nieco, co vytvori mierne kysle prostredie...ocot, kyseina citronova atd.
Silnejsi roztok NaOH odporucam hlavne na cistenie starej zapecenej mastnoty na sklenenych a keramickych pekacoch a misach. Neexistuje nic ucinnejsie na ten lepkavy speceny sajrajt. Pouzit treba ochranne rukavice a chranit tvar. Ide o leptavu latku. Pripadne pred pouzitim si dokladne nastudujte S a N vety ohladom danej latky. Neutralizacia je povinnostou a tiez to nerobte casto, pretoze dopad na prirodu nie je zrovna pozitivny.
To máte pravdu, jde o výborný postup, ale rozhodně to není pro amatéry, poleptání je dost reálné.