Danniah píše:
Preji dobry vecer, a zdravim pana Jaroslava. Predem se omlouvam, ze zde prednesu dotaz, ktery jiz v minulosti teto komunikace jiste mnohokrat resen, ale jelikoz se k tematu RO a cistoty vody dostavam dnes vecer prvne....
1. je mi vubec k necemu filtrovaci konvice znacky Britta, kde se mesic co mesic za 195Kc meni filtr. Udajne ma tento filtrik odstranit chlor, odvapnit vodu, odstranit hrube necistoty a mnohe dalsi....u nas ve V Cechach mame skutecne vodu velmi odpudive smrdici, po naliti do sklenice zakalenou, ale protoze uprednostnuji pit vodu bez prisad /stav apod./, zacala jsem se timto tematem cisteni zaobirat. Mimoto to resim take kvuli malemu kojenci.
2. co mam delat v pripade, ze RO je pro mne prilis narocna a nenalezla bych v domacnosti podporu /pritel, ostatni clenove/-co byste mi poradil jako kompromis?. A dale mam silnejsi argument proti RO v mem pripade: nejsem jeste vitarianka, stravuji se "normalne", ackoli se snazim jiz brzy prejit pomyslnou linku a dat se jinym stravovacim smerem, ale nebyla by tedy v mem pripade / a pro pritele stravujici se typicky ces. kuchyni se vsemi dusledky/ piti vody z RO temer sebevrazda? /vzhledem k demineralizaci vody/.
DIky moc za radu.
Jakákoliv filtrace vody je rozhodně lepší než pít ty patoky, co jsou v naší zamořené zemi běžně k dispozici. Pokud ovšem zvážím ty fixní náklady na kupování filtrů, tak jde opravdu o dosti drahý postup. Zase to na druhou stranu neodstraní vše tak důsledně jako reverzní osmóza, ale to, jak správně píšete v druhé části vašeho dotazu, nemusí být vždy jen výhoda. Člověk stravující se běžnou, pouze tepelně upravenou a tedy značně demineralizovanou stravou, opravdu je schopen se demineralizovat, ale pokud pijete čerstvé šťávy, ořechová, či obilná mléka, tak je to málo pravděpodobné. Také je vhodné doplnění toho, co již v místních produktech vzhledem k průmyslovému zemědělství prakticky není a denně použijete solanku z himálajské soli, pak asi opravdu demineralizace nehrozí. Vždy to je pouze o tom, zda ten daný uživatel má mozek a umí ho používat, dezinformovaný blbec si nějak uškodí vždy, to vidíte všude kolem sebe.