Mikard píše:
Dobrý den,
Taky me zajímala kvalita kotvicniku a chápu, že je to individualni a nemusi to vždy souviset s cenou. Co me ale vice zajimá je to jak se připravuje takovy kotvičník ke konzumaci. Zdroje na internetu od pěstitelů se vcelku shodují v tom, že se má: cituji "Při přípravě odvaru ze sušené natě doporučujeme bylinu vařit cca 30 minut v 0,5 litru vody pro lepší vylouhování obsahových látek. Konzumuje se ve dvou až třech dávkách během dne, při nedostatku času není chybou, vypije-li se odvar najednou.
Další možností přípravy je udělat výluh. Stanovená dávka kotvičníku se zalije vroucí vodou, nechá se přiklopená 4-6 hodin vylouhovat a poté se konzumuje jako čaj. Nejlépe během dne před jídlem."
Vy například doporučujete vzít na lžičku a zapít vodou což mi vyhovuje ale mám trochu pochybnosti jestli se ty látky do těla dostanou bez výluhu a povaření....
Jinak kupuji baleni za 85 kč 100 g a podle času buď podle návodu udělám čaj (na produktu píšou stací 10 min louhovat) nebo podle Vás to zapiji vodou když nestíhám.
Tak vyvaření má jistě svoje výhody, ovšem také i nevýhody, čili já se domnívám, že z dlouhodobého hlediska to bude cca stejné. Pokud je nať opravdu kvalitně rozmixovaná, nebo namletá, tak si myslím, že je její využitelnost při průchodu celou trávicí trubicí je dost slušná a srovnatelná s tím výluhem. Také úspora času, jak správně píšete, je značná a rozdíl využitelnosti patrně malý.