Dobrý den,
téma zpracovali už v roce 1988 Team a Pavol Habera do úžasné a nadčasové písničky Reklama na ticho. Kromě toho, že je to skvělá rocková pecka, tak její text je opravdu prorocký:-) , možná si jednou opravdu budeme ticho kupovat, přinejmenším v podobě špuntů do uší a nejrůznějších pasívních i aktívních sluchátek.
Ne vždy je možné se odstěhovat na samotu a v zaměstnání taky není často na vybranou. Jak se člověk čistí, tak se mu zvyšuje citlivost na jakékoliv znečištění životního prostoru, včetně hluku a světelné zátěže. A tak jsem se naučil používat špunty do uší. Prvním impulsem byl už někdy před patnácti lety soused, jinak sympatický mladý kluk, který měl jednu chybu - když občas přišel ve dvě v noci z nějakého tahu, tak pustil naplno hifi-věž a obšťastňoval celý šestnáctipatrový panelák.
Nakonec to dopadlo dobře a bez násilí (celý příběh jsem popsal někdy před rokem zde -
http://www.elixirmladi.cz/index.php?f=reklama-na-ticho-jak-se-branit-hluku).
Výsledkem bylo (kromě jiných pozitiv), že jsem se naučil používat špunty do uší na spaní. Není to zas tak obtížné, jak to může na první pohled vypadat, zvláště, když máte dobrou motivaci. Dneska špunty používám běžně, samozřejmě jen když je to nutné - abych mohl usnout nebo abych měl klid na práci.
Pár poznatků:
- Špunty z lékárny jsou kvalitnější než ty z obchodu s pracovními pomůckami.
- Nasazují se tak, že je navlhčíte, jejich válcový tvar trošku „pošouláte“ do užšího válečku a vsunete do uší. Jejich hmota má prostorovou paměť, takže po pár vteřinách se roztáhnou do původního tvaru a uši krásně utěsní.
- Pokud špunty nestačí, například na dovádějící děti plné energie - zrovna když potřebuji něco dodělat na počítači, tak používám „double“, tedy špunty a přes ně ještě traktoristická sluchátka. To zatím zabírá spolehlivě.
- Začínáte-li s meditacemi, špunty se velmi hodí - jakoby zesilovaly váš vlastní dech (protože všechny zvuky zvnějšku jsou zeslabeny), takže se můžete na dech velice dobře soustředit.
- Je potřeba dbát na nějakou hygienu a dobře si je umývat - nedopřávám si ten luxus použít pokaždé špunty nové.
- S kvalitními špunty na noc budete potřebovat kvalitní budík...
Závěr: Chcete-li rychle hluku uniknout - doma, v práci, v shopping centru atd., špunty oceníte. Taky jsem si myslel, že si na ně nikdy nezvyknu, ale šlo to.
PS: Zažil jsem v jednom hotelu v Berlíně, že měli špunty do uší ve výbavě pro hosty, tak jako dostanete mýdlo a toaletní papír...