Veromirka píše:
Přečetla jsem si tu hodně chvály o brynze a vím, že je zdravá. Pokud se však týká vhodnosti použití do směsi se lněným olejem, myslím, že to nebude nejvhodnější kombinace z důvodu velkého obsahu tuku v brynze. Tzv. zimní brynza obsahuje 46 % sušiny, 50 % tuku v sušině, předpokládám tedy, že brynza obsahuje víc než 20 % tuku. Podle Johanny Budwig by se měl při přípravě lněné směsi užívat nízkotučný tvaroh. Domnívám se, že je to proto, protože je třeba omezit příjem jiných (zvlášť těch nasycených) tuků, které pak omezují léčivé účinky těch nenasycených tuků, které jsou právě léčivé ve lněném oleji. Všude na zahraničních webových stránkách se uvádí, že se má použít nízkotučný tvaroh, ne tvaroh s minimálně 10 % tuku, jak je rozšířeno v různých návodech v České republice. Sama jsem směs s brynzou také používala a moc mi chutnala, pak jsem si ale uvědomila, že to bude asi špatně. Ráda bych nahradila tvaroh něčím jiným z důvodu nevhodnosti k mé krevní skupině a Crohnově chorobě. Občas si směs udělám s kvalitním živým jogurtem, je ale hodně řídká a olej se s jorgurtem dobře nespojuje, občas udělám také směs 1/2 tofu natural, kousek cibule, špetka soli, půl lžičky bio hořčice a 3 lžíce lněného oleje. Tato pomazánka je velmi chutná. Nevím ale, jestli tofu obsahuje ty správné látky, aby směs byla účinná. Chtěla bych ještě reagovat na jeden příspěvek, že je vhodné přidávat do směsi i jiné oleje z důvodu obsahu omega 6 kyselin. To však moc smysl nedává, protože lněný olej je nejvíce bohatý na omega 3 kyseliny, má méně omega 6 kyselin, proto se používá jako nejvhodnější podle dr. Budwig. Vhodný je i perilový olej, která má ještě víc omega 3 kyselin než lněný, je však o dost dražší a není tak rozšířený.
Ahoj, vitam Ta na fore. Ten postup s bryndzou napadol mna. Uz som ho prestal pouzivat, nie preto, ze bryndza je tucna, ale z inych dovodov. Ako spominal aj Jarda, tuk nieje problem, teda ani 20% tuku v bryndzi. Vacsina populacie ho je, a bude ho jest aj nadalej. Samozrejme najefektivnejsie by bolo dodavat len omega-3, omega-6 a sacharidy, ale to by znamenalo jest patlaninu, ovocie a zeleninu a trochu orieskov, a to sme uz na urovni vitarianov a veganov. A tymi sa vacsina ludi nestane. Uz aj k tej zaplave nezdravych tukov pridavat patlaninu je podla mna obrovsky zvrat co sa tyka zdravia, s dlhodobeho hladiska, takze pokial sa sirna patlanina uziva preventivne, zase tak tragicky by som to ani ja nevidel. Bryndza mi vsak prijde menej vhodna preto, ze je drahsia, v zime ta prava ovcia tazko dostupna a hlavne, nejak nemam dobry pocit z toho robit si ju do zasoby na par dni, kvoli lignanom z lanoveho semienka, ktore podla mna moze redukovat tie prospesne bakterie. Taky tvaroh alebo jogurt sa da kludne narobit do zasoby. Inak, ked sme u toho jogurtu, ja mam pocit, ze sa to spaja velmi dobre. Uz po par sekundach olej ani nevidno. Tvaroh musim mixovat aj 5 minut. V jednom centre Cinskej tradicnej mediciny to dokonca priamo doporucuju do kozieho nepasterizovaneho nizkotucneho jogurtu, ktory tam rovno k oleju predavaju. Keby s tym nemali dobre skusenosti, asi by ostali pri tvarohu.
Soju nedoporucujem ani ja, a ked mas Crohna, tak uz vobec nie.
Inak, zameraj sa, tak ako radi pani Budwigova, na ovocie. Velmi vhodne mi prijde k patlanine jest ananas alebo papaju, pomaha to stiepit bielkoviny z mliecneho vyrobku a semienok, cim sa dost ulahci travenie.
Co sa tyka vhodnosti pridavat nejaky iny na omega-6 bohatsi olej, to som riesil ja, pretoze som to videl na jednej stranke. Lenze, to plati iba v pripade dlhodobeho uzivania patlaniny a nicoho ineho, kedy hrozi zase ze as prepiskne stav omega-3, ale to by mohlo nastat naozaj iba pri dlhodobom uzivani patlaniny z nizkotucneho jogurtu a uz ziadnych inych tukov v diete. Mna to napadlo, ze ci sa aj omega-6 neviazu na sirne aminokyseliny, tym padom by sa stali aj oni lepsie vyuzitelne, avsak je pravda, co napisal Jarda, ze oriesky obsahuju aj vela inych latok, a tak ich asi vacsina ludi ostane jest, cim nemusia riesit pripadny problem s predavkovanim omega-3.
Co sa tyka nizkotucne/plnotucne mliecne vyrobky do patlaniny, chcelo by to asi pozriet original nemecke prace p. Budwig. Vsade v zahranici pouzivaju sice nizkotucny, ale ked je v original praci plnotucny tvaroh, ja osobne by som radsej ostal pri plnotucnom. P. Budwig asi vedela, preco ho pouzivala, a sama bola velka odbornicka, preto by som radsej doveroval jej, ako tym "odbornikom" po svete.