pv33 píše:
Sakule, to, ze se neco nejak bezne provadi, casto neznamena, ze to neni blbe
.
Nejsem expert, takze radeji cituji dr Budwigovou, u nas vydana kniha Lneny olej, ucinna pomoc proti arterioskleroze, infarktu a rakovine, strana 23:
Ještě několik slov ke lněnému semínku, protože je s ním
spojené určité riziko. Nejprospěšnější jsou samozřejmě tuky,
které nejaktivněji reagují s kyslíkem. Pokud semínko nameleme,
potom se tyto mastné kyseliny během 10 až 15
minut zkazí. Takže pokud si lněné semínko necháte namlít
v obchodě se zdravou výživou, než s ním dojedete domů,
jeho užitečné vlastnosti se zničí a produkty oxidace budou
dokonce škodlivé - tím více, čím budou starší. Na to je třeba
dávat pozor.Je to jak píšeš, Budwigová opravdu doporučuje okamžitou konzumaci, která je určitě lepší a bezpečnější. Já jsem musel zkoumat možnost uchovat SP aspoň přes noc, jleikož brzy ráno nemohu mixovat a stále se domnívám, že po okamžitém zakonzervování prodkutku - tedy zalití směsi vrstvou oleje nebo vody, zaděláním folií a umístěním do ledničky se s drtivou většinou semínek nemůže nic stát.
Jednak pokud jsou semínka mixována rovnou v tvarouhu, téměř se vzduchem nepříchází do styku, případně jenom minimálně a na velmi velmi krátkou dobu. Směs je mixována jen pár minut, a ihned poté je zamezeno přístupu dalšího kyslíku olejem a směs je zchlazena. Jsem přesvědčený, že takto nemůže dostát velké újmy.
I Břetislav Nový alias dědek kořenář připouští možnost zalít rozemleté semínko lněným olejem a krátkodobě uchovávat podobně jako ostropes. kašičku.
Nicméně je ještě jedna možnost, jak se problémům vyhnout zcela a to je udělat SP pouze s olejem a tvarohem a vmíchat namočené semínka až do hotové směsi. Tímto se využije slizu, který se u rozmixovaných semínek nevytváří a celkově je směs méně kalorická, což může být pro někoho výhoda (ne ale pro mne při mých 54 kg:))
Nic to ale nemění na tom, že pokud je možno udělat čerstvou, tak rozhodně zvolit tu. Dělat zbytečně tento unikátní produkt na dva dny dopředu jak guláš je kravina.
Toto píšete opravdu správně a patrně by to při použití uvedených postupů fungovalo, ale závěr je, že čerstvá patlanice bude vždy nejlepší.