tcm píše:
Dobrý den pane Jardo,
chtěla bych Vás moc poprosit o pomoc s pochopením mého problému, který se nepochybně vztahuje ke kyselině v žaludku: několik let mám trávicí poříže charakteru dyspepsie, spíše v dolním GIT - škroukání v břiše, nadýmání, abnormální neformovanou kouskovitou stolici, někdy spíš do klasického průjmu a s nestrávenými zbytky, jsem celkově hodně vyčerpaná, padají mi vlasy... Jediný kloudný závěr z gastroenterologických vyšetření byl ten, že mám kromě lehkých funkčních změn kliček tenkého střeva a mírných změn na slinivce nadprodukci žaludečních šťáv (při gastroskopii byla zjištěna jezírka s bohatou sekrecí), které krom toho, že vyvolaly zánět žaludku, tak neumožňují optimální trávení. Dostala jsem velké dávky Controlocu (inhibitor protonové pumpy), který měl zablokovat sekreci HCl a mně se kupodivu hodně ulevilo, stolice se opět zformovala. Po nějaké době to přestalo působit a jsem opět tam, kde jsem byla. Než jsem narazila na Vaše fórum, tak jsem žila v domnění, že moje potíže jsou opravdu způsobeny nadbytkem žaludečních šťáv, ale teď zjišťuji, že by vše spíš nasvědčovalo nedostatku HCl, o kterém jste zde často psal v souvislosti s podobnými symptomy. Krkací test mi vyšel tak nějak neurčitě, zkoušela jsem ho 4 x, a v rozmezí cca 3 - 8 minut ne silnější říhnutí, ale spíš slaboučký náznak odchodu přebytku plynu z žaludku. Vůbec nevím, jak to celé nějak smysluplně interpretovat - pokud bych měla HCl přebytek, krkací test by měl vyjít jednoznačně... Pokud nedostatek, nechápu jak vysvětlit to, že mi tak krásně zabraly inhibitory protonové pumpy... Prosím poradil byste mi jak to celé poskládat do nějakého logického celku, abych věděla, jak dále postupovat? Ty problémy už jsou dost úmorné.... Díky
Víte, v takovém případě není třeba nic složitě interpretovat, ale jednoduše vyzkoušet, prostě si dejte pár kapek ředěné HCl do vody a vypijte. Nemáte tím co pokazit a pokud vám to neuleví, tak prostě zase přestanete, nicméně patrně to problém vyřeší, tak nač pak pátrat po souvislostech. Pokud by jste měla přebytek kyseliny, tak si krknete jako dřevorubec po pivu na ex, což patrně nenastalo a je to tedy celkem jasné. Člen Jenik2011 vám to píše správně a je to celé lumpárna u které nelze nijak rozumně zdůvodnit, proč to vlastně dělají tak, jak to dělají.